Campagne ‘Zo kan het ook’ moet balans brengen tussen plantaardige en dierlijke eiwitten

Zo-kan-het-ook4041

Zo kan het ook’ is de slogan van een meerjarige nationale campagne voor een plantaardiger voedingspatroon. #zokanhetook stelt voor om een keer een paddenstoel te nuttigen in plaats van een gebakken ei en geeft een visuele suggestie om een haring te vervangen door zeewier.

Initatiefnemer Green Protein Alliance heeft als doel om de eiwitbalans in het Nederlandse voedselpatroon te brengen naar vijftig procent plantaardige eiwitten in 2025. Voedingsconsultatie en -communicatiebedrijf Green Food Lab voert de #zokanhetook-campagne uit.

Voedselconsumptiepeiling

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt dat Nederlanders 61 procent van hun eiwitten uit dierlijke producten haalt. Dit bleek uit de laatste voedselconsumptiepeiling (2018).

Het Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vindt dat consumenten, maatschappelijke organisaties en de levensmiddelenindustrie beiden moeten werken aan een duurzamer dagelijks menu. Eén van de vier aangrijpingspunten die het PBL noemt is een verschuiving in het eetpatroon naar meer plantaardige producten.

De actie is in het leven geroepen om het vinden van een balans te versnellen.

Nieuwe klassiekers

De campagne gebruikt beelden van populaire dierlijke voedingsmiddelen die zijn vervangen door plantaardige alternatieven. De campagne gebruikt een webplatform om recepten met deze plantaardige alternatieven, de nieuwe klassiekers, te delen.

Lees ook
RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...

Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

'Zorg gaat over meer dan gezondheidsklachten, de vraag is hoe mensen willen leven', aldus Erwin Bleumink lid van het bestuur van Vilans (kennisorganisatie langdurige zorg). De zorg moet volgens hem meer over de vraag gaan 'wat vindt u belangrijk?', in plaats van 'wat is uw klacht?'.Voor de wens van de individuele burger, moet er breder gekeken worden...