Chocoladedessert als ontbijt?

attachment-chocolade-dessert_cropped-83-0-0-0-0

Een dessert van 600 kcal dat voor 18 kilo gewichtsverlies kan zorgen en ook na het dieet je gewicht onder controle kan houden. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv kwamen na hun studie tot deze verrassende conclusie.

Een dessert van 600 kilocalorieën als een compleet ontbijt, dat ook voor gewichtsverlies kan zorgen. Dit beweren onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv. De sleutel is te genieten in de ochtend, wanneer het lichaamsmetabolisme vrij actief is. ‘Het lichaam is dan erg actief en kan dan meer de calorieën verbranden vergeleken met de rest van de dag’, zegt onderzoeker Daniela Jakubowicz van Tel Aviv Universiteit. 

 

300 en 600 kcal ontbijt

Aan het onderzoek hebben 193 klinisch zwaarlijvige, niet-diabetische volwassenen meegedaan. De groep werd in tweeën gesplitst. Ze kregen dezelfde calorie-inname. De mannen verbruiken 1600 kilocalorieën per dag en de vrouwen 1400. De eerste groep kreeg een koolhydraatarm dieet, met een ontbijt van 300 calorieën en de tweede groep kreeg een koolhydraatrijk ontbijt van 600 kilocalorieën. De tweede groep kreeg hierbij altijd een dessert, in dit geval een chocoladedessert.

 

Verrassend gewichtsverlies

Uit het onderzoek komt naar voren dat de deelnemers in beide groepen gemiddeld 15 kilo verloren. Halverwege de studie was er een opvallend verschil waarneembaar. De deelnemers aan de koolhydraatarme groep kwamen 10 kilo per persoon aan, maar de deelnemers in de tweede groep verloren 7 kilo per persoon. Na 32 weken, verloren de deelnemers in de tweede groep gemiddeld 18 kilo.

 

Ghreline

Het ontbijt levert energie voor de rest van de dag en helpt bij het functioneren van de hersenen en het lichaam. Het ontbijt heeft invloed op het ‘hongerhormoon’ ghreline.  ‘Dit hormoon zorgt ervoor dat de  hongergevoel toeneemt’, legt prof.dr. Jakubowicz uit. Terwijl het niveau van ghreline stijgt voor elke maaltijd, wordt het juist onderdrukt bij het ontbijt.

 

Bron: D. Jakubowicz, O. Froy, J. Wainstein, M. Boaz. New diet: Top off breakfast with -- chocolate cake?.

 

Lees ook op voedingnu.nl:

Door chocolade functioneren ogen en hersenen

Bloeddrukverlagend effect cacao

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...