Coeliakieprevalentie en voeding van zuigelingen onderzocht

attachment-breastfeeding

Als baby’s de eerste vier maanden uitsluitend borstvoeding krijgen en daarna geleidelijk aan kleine hoeveelheden glutenbevattende voeding krijgen naast borstvoeding, kan dit volgens Zweedse onderzoekers gunstig zijn voor de coeliakieprevalentie bij kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Umeå University in Zweden dat recent in het medische tijdschrift Pediatrics is gepubliceerd.

Het was eerder nog niet bekend of de voeding van baby’s van invloed kan zijn op het optreden van coeliakie. Het doel van dit onderzoek was om de totale coeliakieprevalentie te vergelijken met de zuigelingenvoeding die gegeven werd in verschillende cohortstudies met twaalfjarigen.

 

Coeliakie-epidemie

Het onderzoek betrof een cross-sectionele studie van twee geboortecohorten waaraan 13.279 kinderen deelnamen. Dit waren kinderen die tijdens (1993) en na (1997) een coeliakie-epidemie in Zweden zijn geboren. Bloedmonsters werden geanalyseerd op serologische merkers en kinderen met positieve waarden ondergingen dunne darmbiopsie. Via vragenlijsten gingen de onderzoekers na hoe de kinderen gevoed zijn als zuigeling.

 

Glutenintroductie en borstvoeding

In totaal hadden 29 op duizend kinderen in de 1993-studie coeliakie en de prevalentie in het 1997-studie was 22 per duizend kinderen. Kinderen die in 1997 geboren zijn hadden een significant lager risico op coeliakie vergeleken met degenen die in 1993 geboren waren. De methode van voeden verschilde per studie. Het percentage zuigelingen waarbij de borstvoeding werd doorgezet na de glutenintroductie was significant groter in de latere studie.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Het gevaar van tarwe een nieuwe hype of reden voor bezorgdheid?

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...