Column Suzan Tuinier: 'De onbewerkte werkelijkheid'

8428970 - ice cream background

In films zie je mensen die zich niet lekker voelen altijd ijs eten. Ze halen een grote bak uit zo’n mega koelvrieskast en lepelen die leeg. Dat geeft blijkbaar troost. Ik besluit om te kijken of dat trucje voor mij ook werkt.

Na weken verplicht thuisblijven heb ik dat verdiend, vind ik. Roomijs met cheesecake, staat er op de verpakking. Tijdens het eten dwalen mijn ogen af naar het etiket van deze zoete, romige lekkernij. De “cheesecake” bestaat uit 4% koekkruimels, een beetje niet nader gedefinieerd soort kaas, veel zure zooi en caroteen voor de kleur.

Vleermuis

Allemaal om me de illusie te geven dat ik ijs met cheesecake eet. Het ijs is vies en ik voel me belazerd. Dit is een voorbeeld van het totáál onnodig bewerken van eten. Juist in deze tijd wil ik dat niet. Nou is een bak ijs nog geen vleermuis en ben ik niet bang dat ik er ziek van word, maar toch. We voelen ons kwetsbaar, want je weet immers maar nooit. Daarom wil ik meer dan ooit weten waar mijn eten vandaan komt.

Rust en tijd

Als ik dan al vlees eet, dan wel een goed stukje en het liefst uit de buurt. Omdat ik de boeren in mijn omgeving ermee help, maar vooral ook omdat ik het idee heb dat ik geen besmette rommel naar binnen werk. Misschien komt die neiging ook wel voort uit het feit dat het hele leven nogal onbewerkt is in deze tijd. Voor lang niet iedereen een optimale situatie, maar er zijn wel positieve kanten. Zo hebben we meer rust en nemen we de tijd om zelf uitgebreid te koken en echt aandacht te besteden aan ons eten.

Lokale ijsboer

Er komt een moment waarop we onze vrijheden weer terugkrijgen. Hebben we dan wat geleerd en gaan we het anders doen? Kunnen we genoegen nemen met wat meer eenvoud? In het begin misschien wel, maar of we blijvend ons gedrag zullen veranderen vraag ik me af. Want, laten we eerlijk zijn: een onbewerkt leven is misschien goed voor ons, maar wel een beetje saai. Ik heb ook wel weer zin in die verleidingen. Maar dan wel in de vorm van een heerlijk huisgemaakt ijsje van de lokale ijsboer.

suzan-tuinier-300x226

SUZAN TUINIER Diëtiste en communicatiedeskundige bij Nutrimedia.

Suzan Tuinier geeft als columniste regelmatig haar mening over diverse voedingsonderwerpen.

   
Lees ook
Luistertip: podcast over de Blue Zones

Luistertip: podcast over de Blue Zones

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNu een luister-, lees- of kijktip. Vandaag tippen we een podcast-aflevering van The Ultimate Health Podcast waarin Dan Buettner vertelt over de ‘Blue Zones’.

Eetbare bushalte opent in Breda

Eetbare bushalte opent in Breda

In Breda vind je tot en met 21 september een eetbare bushalte vol groente en fruit. Het project waarin Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partners aandacht vraagt voor de consumptie van meer groente en fruit.

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.