Combinatie eiwitrijke voeding en krachttraining helpt fragiele ouderen

attachment-Ouderen-sporten

Een combinatie van krachttraining en eiwitinname kan spierweefselverlies bij fragiele ouderen voorkomen. Wageningen University and Research (WUR) paste deze aanpak succesvol in de praktijk toe. De combinatie van een gedegen eiwitinname gecombineerd met krachttraining werkt effectief, zo blijkt uit de ProMuscle-studie van WUR.

Het toepassen van een eiwitrijk dieet met daarbij krachttraining werkt ook in het dagelijks leven van ouderen ze vruchten af, blijkt nu ook uit de implementatiefase van de studie. Zo traden significante verbeteringen in spierkracht en functionaliteit op, maar vonden WUR-onderzoekers geen verschil in vetvrije massa.


Het combineren van een eiwitrijke voeding en krachttraining is voor fragiele, thuiswonende ouderen een veelbelovende strategie om spierweefselverlies en het risico op klachten te voorkomen, zo wijst de ProMuscle studie uit. Hierbij vroegen wetenschappers 120 zeventigplussers een half jaar tweemaal daags een zuiveldrank te drinken. Een deel van de groep volgde een bewegingsprogramma.

 

Vertaling naar dagelijks leven

Het toepassen van de bevindingen in het dagelijks leven vraagt om interventieaanpassingen en om werkinstructies voor professionals in de gezondheidszorg.

 

Een onderzoeksgroep van de afdeling Humane voeding aan de Wageningen universiteit presenteert haar resultaten van de implementatie in het dagelijks leven van de doelgroep, in het onderzoek ‘Translation of a tailored nutrition and resistance exercise intervention for elderly people to a real-life setting: adaptation process and pilot study’.

 

Het doel van het onderzoek was om de doeltreffend gebleken interventie te vertalen naar het dagelijks leven van ouderen (fase één) en om de uitvoerbaarheid en potentiële impact te testen (fase twee).

 

Intervention mapping

Voor de eerste fase van het onderzoek is de intervention mapping-methode gebruikt: een raamwerk om systematisch te plannen en voor de vertaling van wetenschappelijk bewezen interventies naar de praktijk. Met behulp van deze methode is de vertaling naar het dagelijks leven van de oudere gemaakt.

 

Ervaringen en antropometrie

In fase twee van het onderzoek vormden 25 thuiswonende ouderen de basis voor een pilot studie om met behulp van hun feedback gewenste verbeteringen te verzamelen ten gunste van de implementatie in het dagelijks leven. De ouderen en betrokken professionals vulden een enquête in over de acceptatie van de leefstijlinterventie. Met twee meetmomenten werden fysiek functioneren, kracht, lichaamssamenstelling en voedingsinname bij de ouderen gemeten.

 

Significant verschil tussen T0 en T1 was de toename in spierkracht en –functionering. Er werd geen verandering in vetvrije massa waargenomen.

 

Rol diëtist

De onderdelen die aanpassing aan de originele interventie behoeven, blijken enerzijds het ontwerp van de training voor professionals en de uitbreiding van de originele eiwit suppletie. Deze uitbreiding vraagt om een breder voedingsprogramma onder leiding van een diëtist, gefocust op toename van de eiwitinname.

 

American College of Sports Medicine

Het nieuwe position statement getiteld Nutritition and athletic performance van het American College of Sports Medicine ondersteunt atleten in voedingskeuzes met evidence based literatuur als uitgangspunt.

 

Een van de conclusies in dit statement, waarop het Wagenings onderzoek is gebaseerd, is de volgende: inname van eiwitten (ongeveer twintig tot dertig gram eiwit ofwel tien gram essentiële aminozuren) gedurende activiteit of herstelfase leidt tot een toename van spiereiwitsynthese en een verbeterde stikstofbalans.

Lees ook
James Lind Prijs uitgereikt aan Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers

James Lind Prijs uitgereikt aan Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers

Onderzoekers Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers hebben op 22 juni een James Lind Prijs in ontvangst mogen nemen, voor respectievelijk beste toepassing en beste onderzoek.

‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

42 procent van de Vlamingen kiest voor gerechten op basis van pure producten en 52 procent van de Vlamingen geeft aan dat ze lokale productie belangrijk vinden bij de aankoop van verse voeding. Dit blijkt uit een trendrapport dat VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing publiceerde ter gelegenheid van Wereldmelkdag.

€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kent €1,3 miljoen subsidie toe aan samenwerkingsproject EGGcited, waarin drie bedrijven uit Gelderland werken aan de ontwikkeling en opschaling van niet-dierlijk eiwitpoeder uit gist.