Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

sharon-mccutcheon-oKay0q7Pa30-unsplash

Beeld: Sharon McCutcheon via Unsplash

De Consumentenbond vindt dat het toekomstige kabinet veel ambitieuzer moet zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) werkt op dit moment aan een nieuwe aanpak voor productverbetering. Omdat dit systeem geldt voor de komende tien jaar, wil de Consumentenbond strenge afspraken.

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) heeft namelijk bar weinig opgeleverd, zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond in een nieuwsbericht. "De afgelopen jaren zagen we keer op keer in onze tests dat er weinig vooruitgang werd geboekt. Te zoute vegaburgers, erwtensoep en bouillonblokjes. Te zoete satésaus en maaltijdvervangers. En te vette lasagnes en diepvriespizza’s."

De Consumentenbond onderzocht onder andere dierlijke en plantaardige kaas: vaak te zout en te rijk aan verzadigde vetten. Daarnaast zag de vereniging grote verschillen in hoeveelheden zout in bijvoorbeeld pesto's en vegetarisch gehakt, wat volgens de bond laat zien dat fabrikanten gemakkelijk minder zout kunnen gebruiken. Voor suiker geldt hetzelfde. 

Molenaar: "Onze testen laten zien dat fabrikanten best gezondere producten kunnen maken, maar er is voor hen nauwelijks druk om dit ook daadwerkelijk te doen. Wij zeggen al jaren dat er meer moet gebeuren. Fabrikanten komen steeds met mooie beloftes, maar over de hele linie gebeurt er veel te weinig."

De politiek moet nu echt doorpakken, vervolgt Molenaar. "Strenge, wettelijke normen voor alle productgroepen. En fabrikanten die niet voldoende meewerken, moeten stevig aangepakt worden. Dan wordt het voor consumenten eindelijk makkelijker om minder zout, suiker en verzadigd vet binnen te krijgen." 

 

Lees ook
Consumentenbond: 'Gebruik de term volkoren niet als lok-ingrediënt op verpakking'

Consumentenbond: 'Gebruik de term volkoren niet als lok-ingrediënt op verpakking'

Volgens de Consumentenbond misleiden fabrikanten consumenten door hun product volkoren te noemen, terwijl maar een deel van het gebruikte meel volkoren is. De organisatie roept fabrikanten op om te stoppen met het gebruiken van volkoren als 'lok-ingrediënt'. Brood mag volgens de Warenwet alleen volkoren heten als het voor 100% uit volkorenmeel bestaat....

10 belangrijke punten uit het NVWA Handboek Regelgeving (longread)

10 belangrijke punten uit het NVWA Handboek Regelgeving (longread)

De NVWA publiceerde dinsdag 21 april 2020 het Handboek Regelgeving voor specifieke groepen. Zusterblad VMT licht het handboek toe en zet 10 belangrijke punten uit het handboek op gebied van regelgeving, etikettering en claims op een rij.De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het Handboek Regelgeving voor specifieke groepen online beschikbaar...

Compensatie diëtisten corona-inkomstenderving door zorgverzekeraars

Compensatie diëtisten corona-inkomstenderving door zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars gaan (para)medici steunen die door het coronavirus inkomsten mislopen. Onder hen diëtisten, fysiotherapeuten en tandartsen.Het gaat om een compensatie die bedoelt is voor zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten. Voor zorgaanbieders die acute zorg verlenen, zoals ziekenhuizen en huisartsen zijn al...