Brood mag volgens de Warenwet alleen volkoren heten als het voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Voor producten zoals crackers, beschuit, koekjes en pasta geldt een andere afspraak zo meldt zusterblad VMT. Daarop mag alleen ‘volkoren’ staan als 100 procent volkorenmeel is gebruikt. Als er ook bloem in zit, moet dat op de voorkant van de verpakking staan samen met de gekozen verhouding.

“Met volkorenclaims en graanhalmen op de verpakking proberen fabrikanten consumenten te verleiden. Die denken een gezonde keuze te maken, terwijl er vaak maar een klein deel volkorenmeel in zit. En hoeveel dat precies is, is vaak onduidelijk, zelfs als je de kleine lettertjes op de achterkant bestudeert. Fabrikanten moeten stoppen met die volkorenmisleiding en zich houden aan de richtlijnen van de NVWA”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Fabrikanten moeten op de voorkant van de verpakking vermelden of er naast volkorenmeel ook bloem is gebruikt. En hoeveel procent er van dat andere meel is gebruikt. Alleen producten met 100% volkoren meel mogen ‘volkoren’ op de verpakking zetten. Volkorenpasta mag zo heten als het meelbestanddeel voor 100% volkoren is. Gebruikt de producent een mix van volkorenmeel en ander meel, dan is het volgende toegestaan: product met …% volkorenmeel en …% bloem.

 

Onduidelijke verpakking

In de praktijk zijn volgens de bond veel verpakkingen onduidelijk. “In LU mini crackers volkoren zit 57 procent tarwebloem en maar 38 procent volkorenmeel. Dit staat niet op de voorkant van de verpakking. Ook de Santa Maria tortilla with whole wheat bevat slechts 24 procent volkorengraan, wat alleen terug te vinden is in de ingrediëntenlijst op de achterkant. En de Liga BelVita softbakes chocolade met 5 volkorengranen vermeldt ook niet duidelijk op de voorkant dat er maar 10 procent volkorenmeel in zit en 25 procent bloem”, somt de bond enkele voorbeelden op.

Bron: ANP en Consumentenbond