Consumentenbond: kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout en te weinig groente

attachment-kant-en-klaar-maatlijd-foto

In veel kant-en-klaarmaaltijden zit te veel zout en onvoldoende groente. Dit constateert de Consumentenbond in een onderzoek naar kant- en-klaarmaaltijden.

De Consumentenbond testte 39 verschillende kant-en-klaarmaaltijden van Apetito, Chef Martin, Diepvriesman.nl, Eten met gemak, Food Connect, Maaltijdservice.nl, Uitgekookt en Vers aan tafel. De maaltijden werden getest in het laboratorium op samenstelling en voedingswaarde.

Te veel zout

Uit de test blijkt dat de meeste maaltijden te veel zout bevatten. Van de 39 onderzochte maaltijden bleven er zes onder de norm. De richtlijn is maximaal 2 gram zout per hoofdgerecht.

Chef Martin scoort het best

Volgens de test scoort Maaltijdbezorger Chef Martin het beste op gezondheid (samenstelling en voedingswaarde).  De andere aanbieders scoorden hier minder op. De maaltijden bevatten bijvoorbeeld te weinig groente en te veel zout.

Verzadigd vet

Behalve naar het zout keek de bond naar de hoeveelheid verzadigd vet in de maaltijden. Dit blijkt redelijk te zijn; ongeveer de helft van onderzochte maaltijden bleef onder de norm van 6 gram. De maaltijden van ‘’Eten met gemak’’ scoorden hierbij het best met gemiddeld 3,5 gram verzadigd vet.  Uitgekookt scoorde hier het minst goed op met gemiddeld 10 gram verzadigd vet.

Positieve uitkomst

Een positieve uitkomst van de test betreft de hoeveelheid energie in de maaltijden. De meesten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum (400-700 kilocalorieën voor een hoofdgerecht).

Op maat gemaakt

Ook keek de Consumentenbond nog naar de mogelijkheid van de maaltijdaanbieders om te voldoen aan de dieetwensen van cliënten. Food Connect en Eten met gemak scoren goed op dit onderdeel met hun koelverse maaltijden. Daarnaast bieden deze leveranciers op maat gemaakte dieetmaaltijden. Verder bieden Apetito en Maaltijdservice.nl veel dieetopties, zoals zoutarm, gluten- en lactosevrij. Apetito, Eten met gemak, Food Connect en Vers aan Tafel hebben diëtisten in dienst genomen om op maat gemaakte voedingsadviezen te geven.


 

Lees ook
Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Verzadigde vetzuren verhogen het LDL-cholesterolgehalte (LDL-c) in het bloed, een causale risicofactor voor het ontstaan van coronaire hartziekten. Regelmatig verschijnen er onderzoeken die dit causale verband in twijfel trekken. Dit kan tot verwarring leiden bij consumenten en professionals. In een nieuwe factsheet legt het Voedingscentrum de adviezen...

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Om mensen bewust te maken om met minder zout lekker gezond te eten, lanceert de Nierstichting de campagne ‘Goed of zout?’.

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...