Consumentenbond: ministerie VWS faalt in zoutreductie

attachment-zout

De Consumentenbond maakt het zoutreductiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met de grond gelijk. Het ministerie faalt opzichtig, vindt de bond.

De zoutinname onder consumenten steeg licht, terwijl VWS al vijf jaar geleden stappen aankondigde tegen overmatige zoutconsumptie, aldus de bond. 

De consumentenorganisatie haalt zijn bevindingen uit een recent rapport het RIVM. Het instituut onderzocht 342 volwassenen uit Doetinchem in 2010 tussen de 19 en 70 jaar. Hieruit bleek dat hun zoutinname ruim boven de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag ligt.

Zoutconsumptie

Het RIVM onderzocht urinemonsters en constateerde dat bij de helft van de deelnemers de zoutconsumptie boven de 8,5 gram per dag lag.  Hoewel uitgevoerd in Doetinchem,  concludeert het RIVM dat het onderzoek een voorzichtige indicatie van de zoutconsumptie van de gehele Nederlandse bevolking.

Het overheidsorgaan benadrukt dat er sinds 2006 steeds meer initiatieven zijn vanuit de voedingsindustrie om zout in voedingsmiddelen te verminderen. Vooralsnog vertalen deze inspanningen zich niet in een lagere zoutinname.

Volgens de Consumentenbond krijgen Nederlanders gemiddeld 9,1 gram zout binnen per dag. In 2006 was dat 8,8 gram. De Consumentenbond ziet de levensmiddelenindustrie als hoofdschuldige.

Levensmiddelenindustrie

Directeur Bart Combée:  “De levensmiddelenindustrie leidt het ministerie al jarenlang om de tuin met neprapporten en de belofte dat ze het zelf oplossen. Maar tot nu toe zijn alleen in de broodsector echte resultaten geboekt. Die sector heeft zélf bij het ministerie gepleit voor een norm voor de hoeveelheid zout in brood.”

Zoutcampagne

Uit een zouttest in de Consumentengids van mei bleek dat de levensmiddelenindustrie geen vooruitgang boekte in het terugbrengen van de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen.  Dit was voor de Consumentenbond de aanleiding om de campagne ‘Opzouten! Stop smakeloos zoutgebruik’  nieuw leven in te blazen.  Met de campagne wil de bond de voedingsindustrie aanzetten minder zout in hun producten te verwerken.

 

Lees ook op voedingnu.nl:

RIVM: 'zoutinname in nederland nog steeds te hoog' 

Betrokkenen gezondheidszorg eten te zout in kantine

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...