Consumentenbond over glutenvrijbrood: te veel zout en veel fouten op etiket

attachment-sch-r

De Consumentenbond heeft heel wat aan te merken op glutenvrij brood. De informatie op de etiketten rammelt, het brood is vaak te zout en bevat te weinig vezel, blijkt uit eigen onderzoek. In één brood zat zelfs 56% meer zout dan is toegestaan in regulier brood.

De bond onderzocht de voedingswaarde van tien verschillende glutenvrije broden en broodjes in supermarkten en natuurvoedingswinkels.  Wat blijkt? Zeven van de tien broden bevatten te veel zout.

 

Mazen levensmiddelenwetgeving

In het zonnepitbroodje Sunna van Schär zit zelfs 56% meer zout dan is toegestaan in gewoon brood. Voor brood gelden wettelijke normen voor de hoeveelheid zout. Omdat glutenvrij geldt als ‘bijzondere voeding’ en niet als brood glipt het door de mazen van de wet, meldt de Consumentenbond in zijn publicatie Gezondgids. Voor deze categorie bestaan nog geen maximum normen.

 

Reactie broodfabrikanten

Fabrikanten van de zoute broden reageren dat zout extra smaak geeft en dat Nederlandse consumenten van hartig houden. Fabrikant Schär van het zoutste brood uit de test zegt in de Gezondgids “rekening te houden met de smaakvoorkeur van de Nederlandse consument die van hartig houdt.”

 

Etikettering rommeltje

Ook het etiket van glutenvrije broden is een rommeltje, constateert De Consumentenbond. Volgens de bond “wemelt het etiket van twee geteste ‘Lieke is vrij’-producten van de fouten.” De fabrikant beweert dat er 2,5 gram vet in het bruinbrood zit, maar dat is in werkelijkheid 6 gram, blijkt uit het onderzoek van de consumentenorganisatie. Ook de hoeveelheid calorieën in de meergranenpistolets is een kwart meer dan op de verpakking staat. Ook klopt het gewicht niet.

 

Het aantal fouten op de etiketten van glutenvrij broden is volgens de Consumentenbond meer “regel dan uitzondering.”

 

Voedingsvezel

 De bond adviseert consumenten die zoeken naar vezelrijk brood niet voor glutenvrij te kiezen. De helft van de broden scoort niet bepaalt hoog op dit punt, stelt de Consumentenbond.

 

Meer dan de helft van alle onderzochte producten haalt een onvoldoende. Slechts twee broden scoren een ‘goed.’

 

 

 

 

                                                                                                                                         

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...