Consumentenbond over glutenvrijbrood: te veel zout en veel fouten op etiket

attachment-sch-r

De Consumentenbond heeft heel wat aan te merken op glutenvrij brood. De informatie op de etiketten rammelt, het brood is vaak te zout en bevat te weinig vezel, blijkt uit eigen onderzoek. In één brood zat zelfs 56% meer zout dan is toegestaan in regulier brood.

De bond onderzocht de voedingswaarde van tien verschillende glutenvrije broden en broodjes in supermarkten en natuurvoedingswinkels.  Wat blijkt? Zeven van de tien broden bevatten te veel zout.

 

Mazen levensmiddelenwetgeving

In het zonnepitbroodje Sunna van Schär zit zelfs 56% meer zout dan is toegestaan in gewoon brood. Voor brood gelden wettelijke normen voor de hoeveelheid zout. Omdat glutenvrij geldt als ‘bijzondere voeding’ en niet als brood glipt het door de mazen van de wet, meldt de Consumentenbond in zijn publicatie Gezondgids. Voor deze categorie bestaan nog geen maximum normen.

 

Reactie broodfabrikanten

Fabrikanten van de zoute broden reageren dat zout extra smaak geeft en dat Nederlandse consumenten van hartig houden. Fabrikant Schär van het zoutste brood uit de test zegt in de Gezondgids “rekening te houden met de smaakvoorkeur van de Nederlandse consument die van hartig houdt.”

 

Etikettering rommeltje

Ook het etiket van glutenvrije broden is een rommeltje, constateert De Consumentenbond. Volgens de bond “wemelt het etiket van twee geteste ‘Lieke is vrij’-producten van de fouten.” De fabrikant beweert dat er 2,5 gram vet in het bruinbrood zit, maar dat is in werkelijkheid 6 gram, blijkt uit het onderzoek van de consumentenorganisatie. Ook de hoeveelheid calorieën in de meergranenpistolets is een kwart meer dan op de verpakking staat. Ook klopt het gewicht niet.

 

Het aantal fouten op de etiketten van glutenvrij broden is volgens de Consumentenbond meer “regel dan uitzondering.”

 

Voedingsvezel

 De bond adviseert consumenten die zoeken naar vezelrijk brood niet voor glutenvrij te kiezen. De helft van de broden scoort niet bepaalt hoog op dit punt, stelt de Consumentenbond.

 

Meer dan de helft van alle onderzochte producten haalt een onvoldoende. Slechts twee broden scoren een ‘goed.’

 

 

 

 

                                                                                                                                         

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...