Consumentenbond over glutenvrijbrood: te veel zout en veel fouten op etiket

attachment-sch-r

De Consumentenbond heeft heel wat aan te merken op glutenvrij brood. De informatie op de etiketten rammelt, het brood is vaak te zout en bevat te weinig vezel, blijkt uit eigen onderzoek. In één brood zat zelfs 56% meer zout dan is toegestaan in regulier brood.

De bond onderzocht de voedingswaarde van tien verschillende glutenvrije broden en broodjes in supermarkten en natuurvoedingswinkels.  Wat blijkt? Zeven van de tien broden bevatten te veel zout.

 

Mazen levensmiddelenwetgeving

In het zonnepitbroodje Sunna van Schär zit zelfs 56% meer zout dan is toegestaan in gewoon brood. Voor brood gelden wettelijke normen voor de hoeveelheid zout. Omdat glutenvrij geldt als ‘bijzondere voeding’ en niet als brood glipt het door de mazen van de wet, meldt de Consumentenbond in zijn publicatie Gezondgids. Voor deze categorie bestaan nog geen maximum normen.

 

Reactie broodfabrikanten

Fabrikanten van de zoute broden reageren dat zout extra smaak geeft en dat Nederlandse consumenten van hartig houden. Fabrikant Schär van het zoutste brood uit de test zegt in de Gezondgids “rekening te houden met de smaakvoorkeur van de Nederlandse consument die van hartig houdt.”

 

Etikettering rommeltje

Ook het etiket van glutenvrije broden is een rommeltje, constateert De Consumentenbond. Volgens de bond “wemelt het etiket van twee geteste ‘Lieke is vrij’-producten van de fouten.” De fabrikant beweert dat er 2,5 gram vet in het bruinbrood zit, maar dat is in werkelijkheid 6 gram, blijkt uit het onderzoek van de consumentenorganisatie. Ook de hoeveelheid calorieën in de meergranenpistolets is een kwart meer dan op de verpakking staat. Ook klopt het gewicht niet.

 

Het aantal fouten op de etiketten van glutenvrij broden is volgens de Consumentenbond meer “regel dan uitzondering.”

 

Voedingsvezel

 De bond adviseert consumenten die zoeken naar vezelrijk brood niet voor glutenvrij te kiezen. De helft van de broden scoort niet bepaalt hoog op dit punt, stelt de Consumentenbond.

 

Meer dan de helft van alle onderzochte producten haalt een onvoldoende. Slechts twee broden scoren een ‘goed.’

 

 

 

 

                                                                                                                                         

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...