Consumentenbond over glutenvrijbrood: te veel zout en veel fouten op etiket

attachment-sch-r

De Consumentenbond heeft heel wat aan te merken op glutenvrij brood. De informatie op de etiketten rammelt, het brood is vaak te zout en bevat te weinig vezel, blijkt uit eigen onderzoek. In één brood zat zelfs 56% meer zout dan is toegestaan in regulier brood.

De bond onderzocht de voedingswaarde van tien verschillende glutenvrije broden en broodjes in supermarkten en natuurvoedingswinkels.  Wat blijkt? Zeven van de tien broden bevatten te veel zout.

 

Mazen levensmiddelenwetgeving

In het zonnepitbroodje Sunna van Schär zit zelfs 56% meer zout dan is toegestaan in gewoon brood. Voor brood gelden wettelijke normen voor de hoeveelheid zout. Omdat glutenvrij geldt als ‘bijzondere voeding’ en niet als brood glipt het door de mazen van de wet, meldt de Consumentenbond in zijn publicatie Gezondgids. Voor deze categorie bestaan nog geen maximum normen.

 

Reactie broodfabrikanten

Fabrikanten van de zoute broden reageren dat zout extra smaak geeft en dat Nederlandse consumenten van hartig houden. Fabrikant Schär van het zoutste brood uit de test zegt in de Gezondgids “rekening te houden met de smaakvoorkeur van de Nederlandse consument die van hartig houdt.”

 

Etikettering rommeltje

Ook het etiket van glutenvrije broden is een rommeltje, constateert De Consumentenbond. Volgens de bond “wemelt het etiket van twee geteste ‘Lieke is vrij’-producten van de fouten.” De fabrikant beweert dat er 2,5 gram vet in het bruinbrood zit, maar dat is in werkelijkheid 6 gram, blijkt uit het onderzoek van de consumentenorganisatie. Ook de hoeveelheid calorieën in de meergranenpistolets is een kwart meer dan op de verpakking staat. Ook klopt het gewicht niet.

 

Het aantal fouten op de etiketten van glutenvrij broden is volgens de Consumentenbond meer “regel dan uitzondering.”

 

Voedingsvezel

 De bond adviseert consumenten die zoeken naar vezelrijk brood niet voor glutenvrij te kiezen. De helft van de broden scoort niet bepaalt hoog op dit punt, stelt de Consumentenbond.

 

Meer dan de helft van alle onderzochte producten haalt een onvoldoende. Slechts twee broden scoren een ‘goed.’

 

 

 

 

                                                                                                                                         

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...