Consumentenbond over glutenvrijbrood: te veel zout en veel fouten op etiket

attachment-sch-r

De Consumentenbond heeft heel wat aan te merken op glutenvrij brood. De informatie op de etiketten rammelt, het brood is vaak te zout en bevat te weinig vezel, blijkt uit eigen onderzoek. In één brood zat zelfs 56% meer zout dan is toegestaan in regulier brood.

De bond onderzocht de voedingswaarde van tien verschillende glutenvrije broden en broodjes in supermarkten en natuurvoedingswinkels.  Wat blijkt? Zeven van de tien broden bevatten te veel zout.

 

Mazen levensmiddelenwetgeving

In het zonnepitbroodje Sunna van Schär zit zelfs 56% meer zout dan is toegestaan in gewoon brood. Voor brood gelden wettelijke normen voor de hoeveelheid zout. Omdat glutenvrij geldt als ‘bijzondere voeding’ en niet als brood glipt het door de mazen van de wet, meldt de Consumentenbond in zijn publicatie Gezondgids. Voor deze categorie bestaan nog geen maximum normen.

 

Reactie broodfabrikanten

Fabrikanten van de zoute broden reageren dat zout extra smaak geeft en dat Nederlandse consumenten van hartig houden. Fabrikant Schär van het zoutste brood uit de test zegt in de Gezondgids “rekening te houden met de smaakvoorkeur van de Nederlandse consument die van hartig houdt.”

 

Etikettering rommeltje

Ook het etiket van glutenvrije broden is een rommeltje, constateert De Consumentenbond. Volgens de bond “wemelt het etiket van twee geteste ‘Lieke is vrij’-producten van de fouten.” De fabrikant beweert dat er 2,5 gram vet in het bruinbrood zit, maar dat is in werkelijkheid 6 gram, blijkt uit het onderzoek van de consumentenorganisatie. Ook de hoeveelheid calorieën in de meergranenpistolets is een kwart meer dan op de verpakking staat. Ook klopt het gewicht niet.

 

Het aantal fouten op de etiketten van glutenvrij broden is volgens de Consumentenbond meer “regel dan uitzondering.”

 

Voedingsvezel

 De bond adviseert consumenten die zoeken naar vezelrijk brood niet voor glutenvrij te kiezen. De helft van de broden scoort niet bepaalt hoog op dit punt, stelt de Consumentenbond.

 

Meer dan de helft van alle onderzochte producten haalt een onvoldoende. Slechts twee broden scoren een ‘goed.’

 

 

 

 

                                                                                                                                         

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...