Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Vitamine

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden ook echt een vitaminetekort hebben. Het is volgens de Consumentenbond voor peuters altijd noodzakelijk om vitamine D bij te slikken, ongeacht hoe goed ze eten. Zo kan de zeldzame botziekte rachitis voorkomen worden.

Vitamine D

De Consumentenbond onderzocht zevenendertig multivitamines die geschikt zijn voor kinderen tot vier jaar. Het advies voor deze groep is om per dag tien microgram vitamine D te slikken naast de dagelijkse voeding.

Onaanvaardbare dosis

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de multivitamines minder dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D bevatten. Drie van de onderzochte producten hebben daarnaast een onaanvaardbaar hoge dosis vitamine A of foliumzuur. Slechts de helft van de onderzochte vitamines bevat ijzer, waar weleens tekorten in voorkomen.

“We roepen fabrikanten dringend op zorgvuldiger te zijn in het samenstellen van multivitamines voor deze jonge doelgroep,” zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Vitamine A

Het product Omnivit Junior Gummies bevat meer vitamine A dan door de Europese toezichthouder (EFSA) is vastgesteld als aanvaardbare bovengrens. Gedurende een langere periode teveel vitamine A slikken kan leiden tot vergiftiging. Daarnaast bevatten New Care Supplements Multi kinderen en Nurin Supplements kindervitaminen & minderalen te veel foliumzuur.

Onderzoek

Voor het onderzoek kocht de Consumentenbond zevenendertig verschillende multivitamines geschikt voor kinderen tot vier jaar. Voor deze multivitamines werd gekeken of:

  • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D wordt gehaald
  • Duidelijk op het etiket is aangegeven dat tien microgram extra vitamine D alleen nodig is voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar
  • De multivitamines niet méér vitamines en mineralen bevatten dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor peuters
  • De multivitamines ijzer bevatten, omdat een tekort van dit mineraal soms voorkomt bij peuters

Etikettering

Fabrikanten moeten op het etiket vermelden wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine of mineralen voor volwassenen is. Echter hebben kinderen vaak veel minder nodig. “Dit hebben we vijf jaar geleden al aangekaart bij het ministerie, maar helaas is er nog niets veranderd. Het wordt hoog tijd dat producten bedoeld voor kinderen ook de voedingsadviezen voor kinderen vermelden,” vertelt Molenaar.

Lees ook
Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Ondervoeding groot probleem bij kinderen in Zuidoost-Azië

Ondervoeding groot probleem bij kinderen in Zuidoost-Azië

Een onlangs afgerond onderzoek in opdracht van FrieslandCampina toont aan dat ondervoeding bij kinderen in Zuidoost-Azië een groot probleem zijn. Het onderzoek vond plaats onder bijna 14.000 kinderen tussen de zes maanden en 12 jaar in Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam.

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

De vetpercentages van (extra) mager rundergehakt in de supermarkt lopen flink uiteen, schrijft de Consumentenbond. Uit een steekproef blijkt dat het vetpercentage tussen 7,9% tot 15% kan liggen. Mager rundergehakt is daarmee vetter dan is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees.