Consumentenbond vindt bouillonblokjes Zoutblokjes met smaakmakers

Vegetable Bouillon, Stock or Broth Cubes

De Consumentenbond analyseerde 49 bouillonblokjes op zout en andere ingrediënten. Volgens de consumentenorganisatie is een betere naamgeving ‘zoutblokjes met smaakmakers’, vanwege het hoge percentage aan zout dat er in de bouillonblokjes zit.

Albert Heijn krachtige bouillonkip scoort het slechtste in de test van de Consumentenbond. Bij een kom van 250 ml zit de consument bijna op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout (6 gram).

Zoute bouillonblokjes

In het onlangs uitgekomen artikel met de resultaten van de test schrijft de Consumentenbond hoe vreemd het eigenlijk is om een bouillonblokje te kopen dat vooral uit zout bestaat. ‘Als je zout wil toevoegen, kun je beter zelf het zoutvaatje pakken.’ In de infographic hieronder staan de tien bouillonblokjes die het meeste zout bevatten. De percentages zijn gemeten in het lab van de Consumentenbond en geeft volgens hun een heel ander beeld dan de hoeveelheid zout per portie zoals op de verpakkingen staat.

Per portie verschilt per bouillonblokje

Op negen van de 49 verpakkingen staat hoeveel zout er in 100 gram bouillonblokje zit. Bij de andere blokjes wordt het verrekend na bereiding, wat per fabrikant verschilt. Dit maakt het volgens de Consumentenbond bijna onmogelijk om de bouillonblokjes met elkaar te vergelijken.  De organisatie pleit ervoor dat het zout per 100 gram onbereid product voortaan verplicht op verpakking wordt geplaatst. ‘Zo kan de consument direct zien welk blokje het zoutst is.’

Poeder in bouillonblokjes

Een aantal merken bevat rundvlees- of kippenvleespoeder. De Consumentenbond vroeg na wat dat precies is. Dit bleek te bestaan uit gekookt vlees en water wat daarna ingedikt, gedroogd en gemalen wordt. Een soort gedroogde bouillon, echter wordt er maar een beetje toegevoegd aan het daadwerkelijke bouillonblokje.

Zoutarme bouillonblokjes

Drie merken groentebouillon met het allerlaagste zoutpercentage (low salt) werden geproefd door 23 fijnproevers. De minst zoute kandidaat Damhert low salt (0,14 gram zout per 100 ml) vond het panel het minst lekker, gevolgd door Organic zoutarm. De zoutste van de drie (34 gram zout per 100 ml), Your Oganic Nature gistvrij, vonden de proevers het lekkerst.

Benaming zout

Sommige fabrikanten kiezen ervoor om in plaats van zout, zeezout te vermelden. De Consumentenbond vroeg aan Bio+ en het natuurvoedingsmerk Natur compagnie waarom er voor een andere naamgeving is gekozen. Volgens Bio+ past het beter bij het biologisch product en volgens Natur compagnie is zeezout beter vanwege de aanwezige mineralen en sporenelementen. De Consumentenbond geeft echter aan dat je als mens zodanig grote hoeveelheden zeezout moet eten om daarvan te profiteren dat minder zout gezonder is.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn afspraken gemaakt dat er in 250 ml bouillon maximaal 2,2 gram zout mag zitten. De test van de Consumentenbond laat zien dat zestien blokjes niet aan deze norm voldoen.

Lees ook
RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Om mensen bewust te maken om met minder zout lekker gezond te eten, lanceert de Nierstichting de campagne ‘Goed of zout?’.

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....