Consumptie kruidensupplementen in Nederland

Alternative health care fresh herbal  ,dry and herbal capsule wi

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van voedingssupplementen met kruiden in Nederland. De meest gebruikte kruidensupplementen zijn Echinacea, Ginkgo Biloba, Cranberry, Ginseng en algen zoals Spirulina of Chlorella.

Uit het onderzoek blijkt dat 10 procent van de mannen, 17 procent van de vrouwen en 13 procent van de kinderen in Nederland kruidensupplementen gebruiken. Er werden ongeveer 600 verschillende kruidensupplementen gerapporteerd met in totaal circa 345 verschillende kruidenbestanddelen. De meest gebruikte kruidensupplementen zijn Echinacea, Ginkgo Biloba, Cranberry, Ginseng en algen zoals Spirulina of Chlorella.

Toxische stoffen

De onderzoekers geven aan dat voedingssupplementen met kruiden soms toxische stoffen bevatten. Omdat kruidensupplementen veel worden gebruikt in de Nederlandse bevolking, is het volgens de onderzoekers belangrijk om de mogelijke gezondheidsrisicos te beoordelen, inclusief mogelijke interacties tussen kruiden en geneesmiddelen. 

Onderzoeksmethode

Voor het onderzoek heeft het RIVM gegevens uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling geanalyseerd en is er een aanvullende consumptiepeiling naar kruidensupplementen uitgevoerd. Het eerste screeningsonderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 75.100 Nederlandse volwassenen en kinderen. Voor de vervolgscreening zijn hieruit 739 gebruikers van kruidensupplementen geselecteerd. De deelnemers werden onderverdeeld in acht verschillende leeftijds- en geslachtssubgroepen.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het behoud van een goede gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert voor veel mensen voldoende van deze microvoedingsstoffen (1). Het slikken van een vitaminen/mineralensupplement geeft voor hen geen extra gezondheidsvoordeel (2).

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.