Coronapandemie verergert obesitasepidemie waarschuwen wetenschappers

attachment-snacking-gekropt

Lang voor de coronapandemie was er al sprake van de obesitasepidemie. Deense wetenschappers waarschuwen ervoor dat de coronapandemie de strijd tegen obesitas geen goed doet. Bij het nemen van coronamaatregelen zouden beleidsmakers hier meer rekening mee moeten houden.

Drie onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Aarhus wijzen erop dat de maatregelen die genomen worden in de strijd tegen corona kunnen leiden tot een explosie van het aantal obesitasgevallen. De strategieën om de verspreiding van COVID-19 te beperken zijn er debet aan, ze waarschuwen vooral tegen lockdowns. Ze roepen beleidsmakers en regeringen op  meer rekening te houden met de gevolgen van de coronamaatrgelen voor de metabole gezondheid van de bevolking.

Lockdowns voorkomen

‘We zijn bezorgd dat beleidsmakers niet volledig begrijpen hoe strategieën zoals lockdowns en (opgelegde) bedrijfssluitingen de opkomst van obesitas kunnen stimuleren’, zegt universitair hoofddocent Christoffer Clemmensen van het Novo Nordisk Foundation Center voor Basic Metabolic Research (CBMR), aan de Universiteit van Kopenhagen.

Stress en onzekerheid

Met name het opsluiten van de samenleving om COVID-19 te bestrijden, via lockdowns, creëert psychosociale onzekerheid die leidt tot obesitas, zeggen de drie Deense onderzoekers. Het leidt bij velen tot emotionele stress, economische angst, lichamelijke inactiviteit en sociale afstand. Volgens de drie leidt deze situatie ertoe dat mensen hun voedingsgedrag gaan veranderen en waarschijnlijk meer gaan eten. In combinatie met minder beweging is het funest voor de metabole gezondheid. Er zijn volgens hen dan ook tegenmaatregelen nodig om het publiek te beschermen tegen obesitas, aangezien tegen deze ziekte ‘weinig betrouwbare behandelingsopties zijn’.

Economische gevolgen

In een brief in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Reviews Endocrinology, beschrijven de Deense onderzoekers niet alleen dat COVID-19-inperkingsstrategieën de percentages van obesitas kunnen verhogen. Ook schetsen ze dat de economische gevolgen van de coronacrisis niet gunstig zijn voor de verdere ontwikkeling van obesitas.

Meer calorieën

Door de economische teruggang komen er meer mensen die beperkte economische middelen hebben. Wie financieel minder onderlegd is, is geneigd eerder  ultra-processed food en energierijk voedsel te eten. Van deze voedingsmiddelen is aangetoond dat ze de eetlust van mensen stimuleren, zodat ze uiteindelijk meer calorieën eten dan ze nodig hebben, lichten de wetenschappers toe.

‘Het is waarschijnlijk dat meer mensen zich tot deze vormen van voedsel zullen wenden, aangezien meer mensen hun baan verliezen en economische problemen ervaren’, zegt co-auteur professor Michael Bang Petersen van de afdeling Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Aarhus.

Meer aandacht metabole gezondheid

De drie Denen dringen erop aan dat regeringen en beleidsmakers bij het nemen van coronamaatregelen meer rekening gaan houden met de gevolgen van de maatregelen voor de metabole gezondheid van de bevolking. ‘Tegenstrategieën moeten gelijktijdig worden overwogen om ervoor te zorgen dat het publiek gezond, gelukkig en actief blijft - en ook veilig voor het coronavirus’, aldus de onderzoekers.

 
Lees ook
RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Beeld: HalGatewood.com via Unsplash Een Amerikaanse studie heeft gevonden dat hogere vitamine D-levels in het bloed mogelijk het risico op COVID-19 verlagen, met name bij Zwarte mensen. Onderzoekers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Chicago bestudeerden de relatie tussen vitamine D-waarden en de kans om positief te testen op COVID-19....

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.