Coronapatiënten met hoge bloedsuikerspiegel hebben grotere sterftekans

attachment-Diabetes-voorkomen

Patiënten met COVID-19 met een hoog bloedsuikergehalte hebben een ruim twee keer zo grote sterftekans. Ook de kans op complicaties is groter.

Dat blijkt uit onderzoek in twee ziekenhuizen in Wuhan, China. Het was al bekend dat COVID-19-patiënten met diabetes slechtere uitkomsten hebben. Dat is dus ook het geval bij mensen met een verhoogd bloedsuikergehalte, maar zonder de diagnose diabetes.

De studie duurde 28 dagen. In totaal werden er 605 COVID-19-patiënten onderzocht, van wie er 114 in het ziekenhuis overleden zijn.

Bijna een derde heeft hoog gehalte bloedsuiker

Bijna een derde (29 procent) van de patiënten viel in de hoogste bloedsuikercategorie (7,0 mmol/L). Bij een blijvend verhoogde bloedsuikerwaarde zouden deze mensen de diagnose diabetes type 2 krijgen. 17 procent viel in de categorie die prediabetes wordt genoemd (6,1-6,9 mmol/L). Meer dan de helft (54 procent) had een normale bloedsuikerwaarde van 6,0 mmol/L of lager.

Ruim twee keer zo grote sterftekans

De patiënten in de hoogste categorie hadden een 2,3 keer zo grote sterftekans. Bij de middengroep (prediabetes) was die kans met 71 procent verhoogd. Verder was de sterftekans bij mannen 75 procent hoger dan bij vrouwen.

Kans op complicaties vier keer zo groot

Ook de kans op complicaties was bij de groep met het hoogste suikergehalte 4 keer zo groot en bij de middengroep 2,6 keer zo groot dan bij de groep met de laagste waarde. Ook vonden de onderzoekers een verband tussen sterfte en zwaarte van de longontsteking, maar dit stond los van de bloedsuikerwaarde.

34 procent van de onderzochte patiënten had één of meer onderliggende ziektes, maar geen gediagnosticeerde diabetes. Hoge bloeddruk kwam het meest voor.

attachment-diabetesmetervoeding-300x215 Mogelijke verklaringen

De studie heeft enkele beperkingen. Het is een retrospectieve studie en laat dus een relatie zien tussen hoge bloedsuikergehaltes en de sterftekans bij coronapatiënten. De studie laat niet zien wat de oorzaak is en wat het gevolg. De onderzoekers geven wel mogelijke verklaringen. Zo zouden hoge bloedsuikerwaarden kunnen zorgen voor stollingen in de bloedvaten, beschadiging van de vaatwanden en een overproductie van cytokines door het immuunsysteem.

Een andere beperking van de studie is dat de HbA1c-waarde niet is gemeten. Deze geeft de bloedsuikerspiegel op de langere termijn weer. Bovendien hadden de onderzoekers niet genoeg data om het effect van bloedsuikerverlagende medicatie te onderzoeken.

Hoge bloedsuiker vroeg opsporen en behandelen

De aanbeveling voor de praktijk is om de bloedsuikerwaarde van alle coronapatiënten te meten. Ook wanneer deze geen diagnose diabetes hebben. Dit zal helpen om een verhoogde bloedsuiker vroeg op te sporen en te behandelen. Daardoor kunnen de sterftekans en kans op complicaties van coronapatiënten mogelijk worden verlaagd.

Lees ook
Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Ben je 65 jaar en eet je gezond, dan is je cognitieve functie vergelijkbaar met een 63-jarige die minder gezond eet. Daarnaast gaat bij gezonde eters de cognitie langzamer achteruit, blijkt uit een cohortstudie van het RIVM.