Coronavirus kan zich ook via maagdarmstelsel verspreiden

darm-2

Het coronavirus kan zich in de darm nestelen en daar vermenigvuldigen volgens een nieuwe studie. Dit zou verklaren waarom een derde van de COVID-19-patiënten maagdarmklachten heeft.

De resultaten van de studie zijn begin mei gepubliceerd in Science. Onderzoekers van het Hubrecht Institute in Utrecht, Erasmus MC Universitair Medisch Centrum Rotterdam en Universiteit Maastricht hebben ontdekt dat het coronavirus SARS-CoV-2, dat COVID-19 veroorzaakt, darmcellen kan infecteren en zich daar kan vermenigvuldigen. De onderzoekers vonden het virus vaak terug in ontlastingsmonsters.

Met behulp van celkweekmodellen van de menselijke darm is de reactie van de cellen op het virus onderzocht. Na het toevoegen van het virus aan het kweekmodel raakten de cellen al snel geïnfecteerd.

Fecaal-orale besmetting

Volgens de onderzoekers vormen de resultaten een eerste bewijs dat het coronavirus zich kan vermenigvuldigen in cellen van het maagdarmkanaal. Het suggereert ook dat het virus zich ook kan verspreiden via zogenoemde ‘fecaal-orale besmetting’. Dit is een besmetting via de feces en de mond. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren wanneer iemand zijn handen niet wast na toiletgebruik. Zoals dat ook kan gaan bij andere infecties.

Extra aandacht maagdarmklachten

Viroloog Bart Haagmans van het Erasmus MC: ‘We weten echter nog niet of SARS-CoV-2 in de darmen van COVID-19-patiënten een significante rol speelt bij de overdracht tussen personen. Onze bevindingen geven wel aan dat we deze mogelijkheid moeten onderzoeken.’

Volgens de onderzoekers moet er mogelijk extra gelet worden op patiënten met maagdarmklachten. Uitgebreider testen met niet alleen neus- en keeluitstrijkjes, maar ook rectale uitstrijkjes of ontlastingsmonsters kan  nodig zijn.

Lees ook
Onderzoek Stanford University: darmflora heeft baat bij fermentatierijke voeding

Onderzoek Stanford University: darmflora heeft baat bij fermentatierijke voeding

Een eetpatroon dat rijk is aan gefermenteerde voeding zorgt voor lagere ontstekingswaarden en een grotere microbiële diversiteit van de darmflora. Kan een voedingsinterventie de prevalentie van chronische inflammatoire ziekten verlagen?

Technologie om je buikgevoel te meten

Technologie om je buikgevoel te meten

OnePlanet Research Center ontwikkelt samen met imec een slimme pil, die belangrijke gezondheidsparameters en ontstekingen in de darmen kan meten. Onderzoek in het slecht toegankelijke maagdarmkanaal wordt daarmee een stuk eenvoudiger en dat biedt kansen voor het verbeteren van de darmgezondheid.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.