Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

wur rethink

In de Grand Finale van de ReThink Protein Challenge, georganiseerd door Wageningen University & Research, kwamen Cultivated en AlgO als winnaars uit de bus. De studententeams bedachten unieke innovaties die kunnen bijdragen aan de eiwittransitie.

WUR organiseerde de challenge dit jaar voor de tweede keer. De universiteit vraagt studenten van over de hele wereld hoe zij de eiwittransitie zouden aanpakken. Naast nieuwe eiwitten bedenken, moeten de deelnemende teams nadenken over de verkoopbaarheid van hun product en hoe hun innovatie de wereld positief beïnvloedt. Tijdens de vorige ReThink Protein Challenge won het idee van de inmiddels succesvolle start-up FUMI Ingredients, zie ook het artikel Je ei kwijt in gist uit EVMI4

Winnaar in de categorie Prototyping, waarbij het team een compleet businessplan en een Minimum Viable Product moest laten zien, is Cultivated. Het product van team Cultivated is een melkvetvervanger, geproduceerd met precisiegistfermentatie, dat zou kunnen dienen om zuivelalternatieven te verbeteren. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijven als Lely en DSM, noemen het product ‘zeer relevant’ en het zou een ‘game changer’ kunnen zijn, aldus het persbericht van WUR.

Team AlgO won in de categorie Ideation, waarvoor de deelnemers een goed uitgewerkt, concreet zakelijk voorstel schreven. AlgO bedacht een concept om microalgen te kweken op afvalstromen. Hun idee voor een draagbare faciliteit ‘biedt veel flexibiliteit’, aldus de jury. ‘Je kunt het overal brengen waar de afvalstroom is.’

De winnende teams ontvangen respectievelijk €6000 en €3000 en zullen professionele ondersteuning krijgen om hun projecten verder te ontwikkelen voor een echte impact op de wereldwijde eiwitvoorziening.

Publiekslieveling was met 53% van de stemmen team Blue Chitin, dat een voeradditief voor visvoer bedacht, gemaakt met afval van de garnalenindustrie. Andere winnaars in de Grand Finale stelden voor om insecten te betrekken voor eiwitten of om de bijproducten van bestaande industrieën te gebruiken, zoals tomatenzaden. Twee teams stelden voor om gistorganismen genetisch te manipuleren om eiwitten te produceren voor zuivelalternatieven.

Lees ook
Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

Brede maatschappelijke aanpak richting de eiwittransitie is nodig

Brede maatschappelijke aanpak richting de eiwittransitie is nodig

Inmiddels is breed bekend dat het belangrijk is om minder dierlijk eiwit te consumeren. “De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet alleen bij de individuele consument en de oplossing niet alleen bij innovatieve voedingsproducten, zoals vleesvervangers,” benadrukt WUR hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl Emely de Vet. Dit artikel beargumenteert...

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief