Dag van de Aarde: ‘Verander je gewoonten en bouw een nieuwe planeet’

sodastream

Tal van organisaties en bedrijven vragen vandaag extra aandacht voor consumentengedrag en de invloed daarvan op de aarde. Vandaag (22 april) wordt voor de vijftigste keer de Dag van de Aarde gehouden.

Hoe het (consumptie)gedrag van de mens van invloed is op de kwaliteit van de aardse ecosystemen komt duidelijk aan het licht tijdens de huidige coronacrisis. Sinds de terugval in de wereldwijde economische bedrijvigheid is op veel plekken de lucht is schoner en het water zienderogen helderder geworden.

World Earth Day wordt sinds 1970 gehouden en wordt gecoördineerd door de Earth Day Association. In Nederland worden de activiteiten gecoördineerd door Stichting Dag van de Aarde. 22 april markeert het begin van de Maand van de aarde die tot eind mei loopt. Wereldwijd zijn er tal van evenementen die nu vooral digitaal plaatsvinden.

Het gaat om grote en kleine evenementen; van een Facebookactie Change our habits and built a new planet tot of grotere webinars Pouring with Purpose - The Future of the Drinks Industry .

Dag van de Aarde en voeding

Enkele bedrijven vragen op dag van de aarde ook aandacht voor de gezondheid en de kwetsbaarheid van het wereldwijde voedselsystemen. Hoe kunnen we duurzamer leven en dus ook duurzamer eten? Zo maakte de Alpro Foundation voor deze Dag van de Aarde, samen met Mark Driscoll, een expert op het gebied van duurzame voedselsystemen, een factsheet over een duurzamere manier van eten.

In het factsheet dat Mark Driscoll namens de Alpro Foundation schreef, definieert hij  duurzame voeding als volgt: duurzame voeding is een voedingspatroon dat voldoende voedingsstoffen levert, die noodzakelijk zijn voor onze gezondheid, én dat cultureel aanvaardbaar, betaalbaar en duurzaam is.

Duurzaam dieet voor iedereen?

Alpro Foundation Award winnaar Dr. Christian Reynolds onderzocht of iedereen het zich kan veroorloven om over te stappen op een duurzaam dieet. Een duurzaam dieet kan op basis van verschillende aspecten, zoals watergebruik, landgebruik en stikstof, worden gedefinieerd. Christian Reynolds beschouwt een dieet met een lage uitstoot van broeikasgassen (het BKG-gehalte dat wordt uitgedrukt in de omrekeneenheid CO2) als een duurzaam dieet.

SodaStream stapt over van plastic naar metaal

Producent van apparaten om bruiswater mee te maken, SodaStream (onderdeel van PepsiCo), kondigt op de Dag van de Aarde doelen aan om afval van wegwerpplastic te verminderen. Zo wil het bedrijf de overstap aan van plastic naar metalen flessen maken voor al de smaken. Hierdoor zouden de komende vijf jaar bijna 200 miljoen plastic flessen voor eenmalig gebruik worden vermeden.

De SodaStream-fabriek in Israël produceert nu zo’n 30 miljoen flesjes met smaken per jaar, en dat aantal zal toenemen. De overgang naar metaal is voor het bedrijf een complexe operatie, maar volgens het bedrijf is metaal de makkelijkste en meest efficiënte optie die momenteel in de wereld beschikbaar is voor recycling en vergt geen ‘markteducatie’ voor afvalscheiding.

Volgens EPA-gegevens, de Amerikaanse Environmental Protection Agency, wordt 70% van de metalen volledig gerecycleerd in de VS, vergeleken met 35% aluminium, 33% glas en slechts 15% plastic. In Europa is dat aantal nog hoger: 74,2% van de metalen wordt volledig gerecycleerd. Deze aanpassing zal naar verwachting de komende jaren honderden miljoenen plastic wegwerpflesjes besparen.

Op basis van prognoses van de continue groei in de afgelopen jaren, is SodaStream van plan om het gebruik van bijna 67 miljard flessen te besparen tegen 2025. Om mensen te inspireren om samen voor de planeet te blijven zorgen deelt het bedrijf vandaag een videoboodschap.

‘Terwijl we allemaal een uitzonderlijke en uitdagende tijd meemaken, hoop ik dat we, wanneer COVID-19 achter ons ligt, niet vergeten dat we veel beter voor onze planeet moeten zorgen. Allemaal samen als mensheid’, aldus Eyal Shohat, SodaStream CEO.

 
Lees ook
Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

Minder voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong eten kan een weldaad zijn voor het milieu. Maar wat zijn de eventuele milieu-effecten van meer plantaardige voedingsmiddelen?

VN organiseert wedstrijd voor bedrijven die het voedselsysteem transformeren

VN organiseert wedstrijd voor bedrijven die het voedselsysteem transformeren

Kleine en middelgrote bedrijven en start-ups die zich bezighouden met het transformeren van voedselsystemen, kunnen zich opgeven voor de Best Small Business-wedstrijd van de Verenigde Naties.