Darm lijkt bescherming te verhogen als het voedsel verwacht

attachment-stadia-van-de-dikke-darm-kanker-medium_cropped-68-446-337-59-34

De darm verhoogt het beschermingsmechanisme bij voedselinname. Dat gebeurt ook op tijden dat het voedsel verwacht op basis van regelmatige eetgewoontes.

Dit blijkt uit een studie van het Walter en Eliza Hall Institute in Australië. Het onderzoek van professor Gabrielle Belz en dr Cyril Seillet is gepubliceerd in Nature Immunology.

Regelmatig eetpatroon

Uit laboratoriummodellen blijkt dat eten zorgt voor een hormonale kettingreactie in de darm. Het hormoon VIP activeert immuuncellen om te reageren op mogelijk inkomende pathogenen (slechte bacteriën). De onderzoekers zagen ook dat de bescherming werd verhoogd als maaltijden werden verwacht. Dit duidt volgens hen dat een regelmatig eetpatroon mogelijk belangrijker is dan men eerder dacht.

Begrip van de complexe interacties tussen eten, darmgezondheid en ontsteking kan helpen bij de ontwikkeling van behandelstrategieën voor chronische ontstekingen zoals de ziekte van Crohn.

Darm beschermen

Wanneer iemand eet, produceren zenuwen in de darm het VIP-hormoon (VIP staat voor vasoactive intestinal peptide). Dit hormoon start de beschermende werking in de darm door de ILC3 immuuncellen te activeren. Volgens professor Belz is het de eerste keer dat in preklinische modellen de activatie van VIP door eten is aangetoond. ILC3 scheiden interleukine-22 (IL-22) uit. Deze stof beschermt tegen pathogenen.

24uursritme

Genen die het ‘circadiaans ritme’ (24uursritme) sturen, bleken ook de bescherming van de darmen te verhogen. Volgens dr. Seillet schommelt de basisdarmbescherming gedurende de dag gebaseerd op het circadiaans ritme en op de verwachte eetpatronen. ‘We zagen dat de darmbescherming niet alleen omhoog ging met voedselinname. De bescherming steeg en daalde ook door een ingebouwd cellulair systeem gereguleerd door het gen Bmal1 van het 24uursritme. Dit gen lijkt immuuncellen te activeren wanneer eten aannemelijk lijkt.’

Invloed van voeding

Seillet denkt dat diepgaande kennis over mechanismes van darmbescherming en weefselherstel ontstekingen in een vroeg stadium kan tegengaan. ‘De volgende stap in ons onderzoek is op moleculair niveau begrijpen welke eigenschappen van voedsel de beschermende werking in gang zetten. Zijn er bijvoorbeeld diëten die deze respons meer beïnvloeden dan andere?’

Lees ook
Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.

Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

De WHO noemt de bewijslast voor de relatie tussen ziekte, overgewicht en suikerinname ‘van matige kwaliteit’. Dat de bewijslast onvoldoende is, kan veroorzaakt worden door de onnauwkeurigheid van de meetmethoden in onderzoek naar voedingsinname. Een veelgebruikt meetinstrument, dat gevoelig is voor fouten, is zelfrapportage. Dr. Jeanne de Vries en ir....