De consumentenbond start burgerinitiatief Pro-Nutriscore

De discussie rond het ‘perfecte’ voedselkeuzelogo raast al een aantal maanden door ons land en wie het volgt weet maar al te goed dat er nog veel besluiteloosheid heerst. De consumentenbond wilt graag een stop zetten op de besluiteloosheid en de knoop sneller door laten hakken door het burgerinitiatief ‘Pro-Nutriscore’.

Met zes andere Europese consumentenorganisaties is de Consumentenbond gestart met het burgerinitiatief. Hiermee wil de bond ervoor zorgen dat de Europese Commissie Nutriscore verplicht wil maken voor voedingsmiddelen. Hiervoor moet er binnen een jaar één miljoen handtekeningen verzameld worden in minimaal zeven verschillenden Eu-landen.

Handtekeningen voor Nutriscore

Voor Nederland zijn er minimaal 19.500 handtekeningen nodig, als dat lukt kunnen de consumentenorganisaties hun voorstel voorleggen aan de Europese Commissie.

Consumentenbond en Nutriscore

De consumentenbond wil de Nutriscore omdat het voedselkeuzelogo volgens de organisatie;

  • In één oogopslag duidelijk maakt of een product (on)gezond is.
  • Producten eenvoudig met elkaar vergeleken kunnen worden.
  • Fabrikanten aangemoedigd worden hun producten gezonder te maken.
  • Er één Europees voedselkeuzelogo komt dat een einde maakt aan de verwarring bij Europese consumenten.

Nutriscore

Nutriscore is een voedselkeuzelogo dat producten indeelt van A (gezond) tot E (ongezond). Aan de hand van stoplichtkleuren is in een oogopslag te zien of een product (on)gezond is. Het geeft producten een totaaloordeel op basis van de hoeveelheid calorieën, suiker, zout, vet, eiwitten, vezels, fruit, groente en noten.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

De vetpercentages van (extra) mager rundergehakt in de supermarkt lopen flink uiteen, schrijft de Consumentenbond. Uit een steekproef blijkt dat het vetpercentage tussen 7,9% tot 15% kan liggen. Mager rundergehakt is daarmee vetter dan is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees.

Consumentenbond: 'Herkomst voeding regelmatig raadselachtig'

Consumentenbond: 'Herkomst voeding regelmatig raadselachtig'

De herkomstinformatie over producten in de supermarkt is vaak onduidelijk of onvolledig, volgens de Consumentenbond. Uit een inventarisatie blijkt dat de verplichte informatie van producten regelmatig ontbreekt, of te vaag is.