Diabetes door honger in baarmoeder

attachment-Zwanger-eten

Honger in de baarmoeder kan later een verhoogde kans op diabetes type 2 geven. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR en Chinese onderzoekers waarvan de resultaten donderdag 4 november bekend zijn gemaakt.

De onderzoekers van Wageningen UR en hun Chinese collega’s beoordeelden bijna achtduizend Chinezen die waren blootgesteld aan voedselschaarste in de periode 1951-1961. Er werd onderscheid gemaakt tussen ernstige en matige voedselschaarste. Mensen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan ernstige voedselschaarste, hebben een twee keer hogere kans op diabetes type 2 op latere leeftijd dan mensen die daar niet aan waren blootgesteld.

 

Leefstijl

Wanneer mensen later een Westerse leefstijl heeft, is de kans op diabetes nog eens extra groot. Dit geldt ook als mensen tot een hogere sociale klasse behoren. Edith Feskens, hoogleraar Voeding en Metabool Syndroom zegt: ‘Blijkbaar maakt vroege blootstelling aan honger extra gevoelig voor diabetes type 2.’

 

Kinderjaren

Mensen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan matige voedselschaarste hebben geen noemenswaardig verhoogde bloedsuikerspiegel. Er werd ook gekeken naar het effect van honger in de kinderjaren in plaats van in de baarmoeder. Dit bleek geen verhoogde kans op diabetes te geven.

 

Eerder onderzoek

Het verband tussen blootstelling aan honger in de baarmoeder en het krijgen van chronische aandoeningen werd enkele jaren geleden al gesteld door Amsterdamse onderzoekers. Zij onderzochten toen de langetermijneffecten van de Hongerwinter in Nederland in1944. Russische wetenschappers konden een dergelijk verband echter niet bevestigen in een onderzoek naar honger in Leningrad gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...