Diabetes wereldwijd meer dan verdubbeld

attachment-Diabetes

Wereldwijd lijden ongeveer 350 miljoen mensen aan diabetes, dat meldt het Brits medisch tijdschrift, The Lancet. Volgens directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds wordt er ook in Nederland een verdubbeling verwacht, omdat er elk jaar 71.000 nieuwe diabetespatiënten bij komen.

Het aantal volwassenen met diabetes (suikerziekte) is gestegen van 153 miljoen in 1980 naar 347 miljoen in 2008. Dat is gebleken uit een studie die wetenschappers van het Imperial College in Londen en de Harvard Universiteit in de VS hebben uitgevoerd. Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds is niet verrast over deze uitkomst.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland de schade meevalt. Dat komt doordat we in Nederland in vergelijking met andere landen meer in beweging zijn door te fietsen. Verontrustend is dat diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomt. Dat heeft met name met een ongezonde levensstijl te maken: weinig bewegen en ongezonde voeding.

 

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor het voorkomen van de nare gevolgen van diabetes, zoals hart- en vaatproblemen en blindheid. Het Diabetes Fonds heeft de laatste jaren dan ook sterk ingezet op preventie en voorlichting. Door mensen bewuster te maken van hun eigen risico en op de ernst van de aandoening zullen ze eerder geneigd zijn hun leefstijl aan te passen.

 

Laagste bloedsuikerspiegels

Er is gebleken dat Nederlanders met diabetes, naast Fransen en Oostenrijkers, de laagste bloedsuikerspiegels ter wereld hebben. In Nederland wordt de diagnose diabetes relatief vroeg gesteld. Hierdoor kan er eerder zorg geleverd worden en kunnen de complicaties die bij diabetes horen, sterk verminderen. Desondanks blijft diabetes ook in Nederland een groot probleem. Het RIVM verwacht in het jaar 2020 een verdubbeling van het aantal mensen met diabetes. Goed onderzoek naar het voorkomen van diabetes en de complicaties ervan blijft noodzakelijk, aldus het Diabetes Fonds.

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...