Diabetes wereldwijd meer dan verdubbeld

attachment-Diabetes

Wereldwijd lijden ongeveer 350 miljoen mensen aan diabetes, dat meldt het Brits medisch tijdschrift, The Lancet. Volgens directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds wordt er ook in Nederland een verdubbeling verwacht, omdat er elk jaar 71.000 nieuwe diabetespatiënten bij komen.

Het aantal volwassenen met diabetes (suikerziekte) is gestegen van 153 miljoen in 1980 naar 347 miljoen in 2008. Dat is gebleken uit een studie die wetenschappers van het Imperial College in Londen en de Harvard Universiteit in de VS hebben uitgevoerd. Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds is niet verrast over deze uitkomst.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland de schade meevalt. Dat komt doordat we in Nederland in vergelijking met andere landen meer in beweging zijn door te fietsen. Verontrustend is dat diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomt. Dat heeft met name met een ongezonde levensstijl te maken: weinig bewegen en ongezonde voeding.

 

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor het voorkomen van de nare gevolgen van diabetes, zoals hart- en vaatproblemen en blindheid. Het Diabetes Fonds heeft de laatste jaren dan ook sterk ingezet op preventie en voorlichting. Door mensen bewuster te maken van hun eigen risico en op de ernst van de aandoening zullen ze eerder geneigd zijn hun leefstijl aan te passen.

 

Laagste bloedsuikerspiegels

Er is gebleken dat Nederlanders met diabetes, naast Fransen en Oostenrijkers, de laagste bloedsuikerspiegels ter wereld hebben. In Nederland wordt de diagnose diabetes relatief vroeg gesteld. Hierdoor kan er eerder zorg geleverd worden en kunnen de complicaties die bij diabetes horen, sterk verminderen. Desondanks blijft diabetes ook in Nederland een groot probleem. Het RIVM verwacht in het jaar 2020 een verdubbeling van het aantal mensen met diabetes. Goed onderzoek naar het voorkomen van diabetes en de complicaties ervan blijft noodzakelijk, aldus het Diabetes Fonds.

Meer over
Lees ook
FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...