Diabetes wereldwijd meer dan verdubbeld

attachment-Diabetes

Wereldwijd lijden ongeveer 350 miljoen mensen aan diabetes, dat meldt het Brits medisch tijdschrift, The Lancet. Volgens directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds wordt er ook in Nederland een verdubbeling verwacht, omdat er elk jaar 71.000 nieuwe diabetespatiënten bij komen.

Het aantal volwassenen met diabetes (suikerziekte) is gestegen van 153 miljoen in 1980 naar 347 miljoen in 2008. Dat is gebleken uit een studie die wetenschappers van het Imperial College in Londen en de Harvard Universiteit in de VS hebben uitgevoerd. Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds is niet verrast over deze uitkomst.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland de schade meevalt. Dat komt doordat we in Nederland in vergelijking met andere landen meer in beweging zijn door te fietsen. Verontrustend is dat diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomt. Dat heeft met name met een ongezonde levensstijl te maken: weinig bewegen en ongezonde voeding.

 

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor het voorkomen van de nare gevolgen van diabetes, zoals hart- en vaatproblemen en blindheid. Het Diabetes Fonds heeft de laatste jaren dan ook sterk ingezet op preventie en voorlichting. Door mensen bewuster te maken van hun eigen risico en op de ernst van de aandoening zullen ze eerder geneigd zijn hun leefstijl aan te passen.

 

Laagste bloedsuikerspiegels

Er is gebleken dat Nederlanders met diabetes, naast Fransen en Oostenrijkers, de laagste bloedsuikerspiegels ter wereld hebben. In Nederland wordt de diagnose diabetes relatief vroeg gesteld. Hierdoor kan er eerder zorg geleverd worden en kunnen de complicaties die bij diabetes horen, sterk verminderen. Desondanks blijft diabetes ook in Nederland een groot probleem. Het RIVM verwacht in het jaar 2020 een verdubbeling van het aantal mensen met diabetes. Goed onderzoek naar het voorkomen van diabetes en de complicaties ervan blijft noodzakelijk, aldus het Diabetes Fonds.

Meer over
Lees ook
HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...