Diabetes wereldwijd meer dan verdubbeld

attachment-Diabetes

Wereldwijd lijden ongeveer 350 miljoen mensen aan diabetes, dat meldt het Brits medisch tijdschrift, The Lancet. Volgens directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds wordt er ook in Nederland een verdubbeling verwacht, omdat er elk jaar 71.000 nieuwe diabetespatiënten bij komen.

Het aantal volwassenen met diabetes (suikerziekte) is gestegen van 153 miljoen in 1980 naar 347 miljoen in 2008. Dat is gebleken uit een studie die wetenschappers van het Imperial College in Londen en de Harvard Universiteit in de VS hebben uitgevoerd. Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds is niet verrast over deze uitkomst.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland de schade meevalt. Dat komt doordat we in Nederland in vergelijking met andere landen meer in beweging zijn door te fietsen. Verontrustend is dat diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomt. Dat heeft met name met een ongezonde levensstijl te maken: weinig bewegen en ongezonde voeding.

 

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor het voorkomen van de nare gevolgen van diabetes, zoals hart- en vaatproblemen en blindheid. Het Diabetes Fonds heeft de laatste jaren dan ook sterk ingezet op preventie en voorlichting. Door mensen bewuster te maken van hun eigen risico en op de ernst van de aandoening zullen ze eerder geneigd zijn hun leefstijl aan te passen.

 

Laagste bloedsuikerspiegels

Er is gebleken dat Nederlanders met diabetes, naast Fransen en Oostenrijkers, de laagste bloedsuikerspiegels ter wereld hebben. In Nederland wordt de diagnose diabetes relatief vroeg gesteld. Hierdoor kan er eerder zorg geleverd worden en kunnen de complicaties die bij diabetes horen, sterk verminderen. Desondanks blijft diabetes ook in Nederland een groot probleem. Het RIVM verwacht in het jaar 2020 een verdubbeling van het aantal mensen met diabetes. Goed onderzoek naar het voorkomen van diabetes en de complicaties ervan blijft noodzakelijk, aldus het Diabetes Fonds.

Meer over
Lees ook
Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...