Diabetes wereldwijd meer dan verdubbeld

attachment-Diabetes

Wereldwijd lijden ongeveer 350 miljoen mensen aan diabetes, dat meldt het Brits medisch tijdschrift, The Lancet. Volgens directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds wordt er ook in Nederland een verdubbeling verwacht, omdat er elk jaar 71.000 nieuwe diabetespatiënten bij komen.

Het aantal volwassenen met diabetes (suikerziekte) is gestegen van 153 miljoen in 1980 naar 347 miljoen in 2008. Dat is gebleken uit een studie die wetenschappers van het Imperial College in Londen en de Harvard Universiteit in de VS hebben uitgevoerd. Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds is niet verrast over deze uitkomst.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland de schade meevalt. Dat komt doordat we in Nederland in vergelijking met andere landen meer in beweging zijn door te fietsen. Verontrustend is dat diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomt. Dat heeft met name met een ongezonde levensstijl te maken: weinig bewegen en ongezonde voeding.

 

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor het voorkomen van de nare gevolgen van diabetes, zoals hart- en vaatproblemen en blindheid. Het Diabetes Fonds heeft de laatste jaren dan ook sterk ingezet op preventie en voorlichting. Door mensen bewuster te maken van hun eigen risico en op de ernst van de aandoening zullen ze eerder geneigd zijn hun leefstijl aan te passen.

 

Laagste bloedsuikerspiegels

Er is gebleken dat Nederlanders met diabetes, naast Fransen en Oostenrijkers, de laagste bloedsuikerspiegels ter wereld hebben. In Nederland wordt de diagnose diabetes relatief vroeg gesteld. Hierdoor kan er eerder zorg geleverd worden en kunnen de complicaties die bij diabetes horen, sterk verminderen. Desondanks blijft diabetes ook in Nederland een groot probleem. Het RIVM verwacht in het jaar 2020 een verdubbeling van het aantal mensen met diabetes. Goed onderzoek naar het voorkomen van diabetes en de complicaties ervan blijft noodzakelijk, aldus het Diabetes Fonds.

Meer over
Lees ook
NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...

App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

Vandaag redde de Too Good To Go app haar miljoenste maaltijd. De app is op 22 januari 2018 opgericht en zorgde ervoor dat sinds de oprichting een miljoen maaltijden op het bord belandden in plaats van in de vuilnisbak.Inmiddels heeft de app zo’n achthonderdduizend gebruikers en zijn er zo’n tweeduizend locaties aangesloten bij de app. De gebruikers...