Dieet- of leefstijlinterventies kunnen zwangere vrouwen helpen bij extra gewichtsafname

attachment-zwangere-vrouwen

Veel vrouwen met overgewicht krijgen tijdens hun zwangerschap te veel gewicht erbij. Aanpassingen in dieet en leefstijl kunnen zorgen voor beheersing van de gewichtstoename. Dit stellen onderzoekers aan de Northwestern University in Chicago vast in een nieuwe studie.

Peaceman, hoofdonderzoeker van de studie, en zijn team deden onderzoek naar het effect van dieet- en bewegingsinterventies bij zwangere vrouwen met overgewicht. Aan de studie deden 1150 zwangere vrouwen mee met een BMI hoger dan 25, met verschillende etnische en sociaal-economische achtergronden.

 

De onderzoeksgroep werd in tweeën gesplitst. 579 vrouwen kregen een leefstijlinterventie en 571 de standaard zorg die bij een zwangerschap hoort. Er waren verschillende interventie groepen. De focus van de interventies lag op het verminderen van calorieën, verhogen van fysieke activiteit en het toepassen van gedragsstrategieën (zoals zelfcontrole).

Uit de studie blijkt dat alle interventies een kleine positieve bijdrage hadden geleverd bij het reduceren van gewicht. Per interventie was de afname 1,8 kg gemiddeld. 

Zwangerschapscomplicaties blijven

Hoewel er in de interventiegroepen gewichtsafnames waren, leidde dit niet tot minder zwangerschapscomplicaties bij de zwangere vrouwen. Het gaat daarbij om zaken als keizersneden, zwangerschapsdiabetes, hypertensie (pre-eclampsie) of schommelingen in het geboortegewicht. Peaceman geeft aan dat het goed is om direct te starten met interventies als er sprake is van overgewicht tijdens de zwangerschap om zo de risico’s op zwangerschapscomplicaties te verkleinen.

 

De onderzoekers hopen dat de interventies op langere termijn voordelen zullen geven bij zuigelingen, zoals minder obesitas bij kinderen of metabole afwijkingen zoals kinderdiabetes.

 

 

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”