‘Diëten met veel of weinig koolhydraten zorgen voor lagere levensverwachting’

attachment-Brood-A1100x629

Diëten die bestaan uit een laag of hoog energiepercentage koolhydraten verlagen beide de levensverwachting van mensen. Tenzij er bij een dieet laag in koolhydraten gekozen wordt voor eiwitten en vetten uit plantaardige producten. Dit stellen Amerikaanse onderzoekers aan de Brigham and Women’s Hospital in Boston.

In de studie zijn de gegevens van twee onderzoeken verwerkt. De ARIC-studie (Atherosclerosis Risk in Communities) met meer dan vijftienduizend deelnemers en een meta-analyse bestaande uit meer dan vierhonderdduizend deelnemers. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

ARIC-studie

Als eerste keken de onderzoekers naar de deelnemers van de ARIC-studie. De deelnemers waren tussen de 45 en 64 oud toen zij zich tussen 1987 en 1989 aanmeldden om deel te nemen aan de studie. Iedereen moest een vragenlijst invullen over hun toenmalige dieet.

Percentage koolhydraten

Alle mannelijke deelnemers die tussen de 600 en 4200 kcal en vrouwen die tussen de 500 en 3600 kcal per dag consumeerden werden meegenomen in het onderzoek. Vervolgens werd er gekeken naar het percentage koolhydraten in het dieet en het sterftecijfer onder de deelnemers.

Relatie koolhydraten-levensverwachting

Nadat de deelnemers gemiddeld 25 jaar gevolgd waren, rapporteerde de studie meer dan zesduizend doden. Er werd door de wetenschappers een relatie gevonden tussen een gematigd percentage koolhydraten en een hogere levensverwachting. De levensverwachting van deelnemers die 50-55 energieprocent aan koolhydraten consumeerden was het hoogst.

Resultaten bevestigd

Volgens de onderzoekers worden deze resultaten bevestigd door de meta-analyse die als tweede is uitgevoerd. Hierbij werden van zeven cohort studies de resultaten van meer dan vierhonderdduizend deelnemers bekeken. Ook hier werd gekeken naar de hoeveelheid aan koolhydraten in het dieet en sterftecijfers. Echter, werd bij deze studie ook gekeken naar de hoeveelheid vetten en eiwitten uit dierlijke producten de deelnemers consumeerden.

In de meta-analyse werden meer dan veertigduizend doden gerapporteerd. Ook hier werd een relatie gevonden tussen de hoeveelheid energiepercentage koolhydraten en levensverwachting. Zo hadden mensen die een energiepercentage van minder dan 40 of hoger dan 70 aan koolhydraten consumeerden een lagere levensverwachting dan deelnemers die een gematigde hoeveelheid koolhydraten (tussen 40 en 70 procent) consumeerden.

Plantaardige eiwitten en vetten

Daarnaast bleek dat deelnemers die laag in koolhydraten zaten, maar hun vetten en eiwitten uit plantaardige producten verkregen, een hogere levensverwachting te hebben dan deelnemers die vooral dierlijke producten aten.

‘Diëten die laag in koolhydraten zijn en die koolhydraten vervangen met eiwitten en vetten worden wereldwijd steeds populairder omdat ze gezond zouden zijn en helpen bij gewichtsverlies. Maar onze data suggereren dat diëten laag in koolhydraten met de voorkeur voor dierlijke producten geassocieerd worden met een lagere levensverwachting en ontmoedigd zouden moeten worden. Dus als mensen toch een dieet laag in koolhydraten wil volgen, moeten de koolhydraten vervangen worden met eiwitten en vetten uit planten,’ vertelt Sara Seidelmann, hoofdauteur en onderzoeker bij Bigham and Women’s Hospital in Boston, in een interview met de website Foodnavigator Asia. 

Lees ook
Kinderen proeven zoete smaak minder goed dan volwassenen

Kinderen proeven zoete smaak minder goed dan volwassenen

Kinderen en adolescenten zijn minder gevoelig voor zoet dan volwassenen. Ze hebben dus meer suiker nodig om de zoete smaak te proeven. Dat hangt echter niet samen met hun voorkeur voor zoete producten.Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in Nutrients. De deelnemers waren 108 kinderen, 172 adolescenten en 205 volwassenen. Hun leeftijden...

Mogelijk heeft een plantaardig dieet een positief effect op mensen met diabetes type 1

Mogelijk heeft een plantaardig dieet een positief effect op mensen met diabetes type 1

Een plantaardig dieet, hoog in complexe koolhydraten en laag in vetten, heeft mogelijk een positief effect bij patiënten met diabetes type 1. De insulinegevoeligheid zou verbeteren ten opzichte van een dieet laag in koolhydraten en hoog in vet.Dat blijkt uit een literatuurstudie van twee casussen, gepubliceerd in de Journal of Diabetes and Metabolism....

Veel suiker in producten voor babyvoeding

Veel suiker in producten voor babyvoeding

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal producten op de markt voor babyvoeding van 2013 tot 2019 sterk gegroeid. Opmerkelijk is dat juist in producten die als ‘hartig’ worden gepromoot, het suikergehalte is toegenomen.Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Glasgow, gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood. De wetenschappers onderzochten...