‘Diëten met veel of weinig koolhydraten zorgen voor lagere levensverwachting’

attachment-Brood-A1100x629

Diëten die bestaan uit een laag of hoog energiepercentage koolhydraten verlagen beide de levensverwachting van mensen. Tenzij er bij een dieet laag in koolhydraten gekozen wordt voor eiwitten en vetten uit plantaardige producten. Dit stellen Amerikaanse onderzoekers aan de Brigham and Women’s Hospital in Boston.

In de studie zijn de gegevens van twee onderzoeken verwerkt. De ARIC-studie (Atherosclerosis Risk in Communities) met meer dan vijftienduizend deelnemers en een meta-analyse bestaande uit meer dan vierhonderdduizend deelnemers. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

ARIC-studie

Als eerste keken de onderzoekers naar de deelnemers van de ARIC-studie. De deelnemers waren tussen de 45 en 64 oud toen zij zich tussen 1987 en 1989 aanmeldden om deel te nemen aan de studie. Iedereen moest een vragenlijst invullen over hun toenmalige dieet.

Percentage koolhydraten

Alle mannelijke deelnemers die tussen de 600 en 4200 kcal en vrouwen die tussen de 500 en 3600 kcal per dag consumeerden werden meegenomen in het onderzoek. Vervolgens werd er gekeken naar het percentage koolhydraten in het dieet en het sterftecijfer onder de deelnemers.

Relatie koolhydraten-levensverwachting

Nadat de deelnemers gemiddeld 25 jaar gevolgd waren, rapporteerde de studie meer dan zesduizend doden. Er werd door de wetenschappers een relatie gevonden tussen een gematigd percentage koolhydraten en een hogere levensverwachting. De levensverwachting van deelnemers die 50-55 energieprocent aan koolhydraten consumeerden was het hoogst.

Resultaten bevestigd

Volgens de onderzoekers worden deze resultaten bevestigd door de meta-analyse die als tweede is uitgevoerd. Hierbij werden van zeven cohort studies de resultaten van meer dan vierhonderdduizend deelnemers bekeken. Ook hier werd gekeken naar de hoeveelheid aan koolhydraten in het dieet en sterftecijfers. Echter, werd bij deze studie ook gekeken naar de hoeveelheid vetten en eiwitten uit dierlijke producten de deelnemers consumeerden.

In de meta-analyse werden meer dan veertigduizend doden gerapporteerd. Ook hier werd een relatie gevonden tussen de hoeveelheid energiepercentage koolhydraten en levensverwachting. Zo hadden mensen die een energiepercentage van minder dan 40 of hoger dan 70 aan koolhydraten consumeerden een lagere levensverwachting dan deelnemers die een gematigde hoeveelheid koolhydraten (tussen 40 en 70 procent) consumeerden.

Plantaardige eiwitten en vetten

Daarnaast bleek dat deelnemers die laag in koolhydraten zaten, maar hun vetten en eiwitten uit plantaardige producten verkregen, een hogere levensverwachting te hebben dan deelnemers die vooral dierlijke producten aten.

‘Diëten die laag in koolhydraten zijn en die koolhydraten vervangen met eiwitten en vetten worden wereldwijd steeds populairder omdat ze gezond zouden zijn en helpen bij gewichtsverlies. Maar onze data suggereren dat diëten laag in koolhydraten met de voorkeur voor dierlijke producten geassocieerd worden met een lagere levensverwachting en ontmoedigd zouden moeten worden. Dus als mensen toch een dieet laag in koolhydraten wil volgen, moeten de koolhydraten vervangen worden met eiwitten en vetten uit planten,’ vertelt Sara Seidelmann, hoofdauteur en onderzoeker bij Bigham and Women’s Hospital in Boston, in een interview met de website Foodnavigator Asia. 

Lees ook
Onderzoekers vinden hersencellen die controleren hoeveel suiker je eet

Onderzoekers vinden hersencellen die controleren hoeveel suiker je eet

Overconsumptie van suiker kan leiden tot gezondheidsproblemen als obesitas en diabetes type 2. Inzicht in de hormonale regeling van de suikerconsumptie, kan uitkomst bieden bij het voorkomen van deze ziektes.Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Cell metabolism, werd gedaan door wetenschappers uit de Verenigde Staten en Denemarken. Ze onderzochten...

‘Verzadigd vet mag wel, koolhydraten laten staan’, voor mensen met hypercholesterolemie welteverstaan

‘Verzadigd vet mag wel, koolhydraten laten staan’, voor mensen met hypercholesterolemie welteverstaan

Een veelgehoorde opmerking van mensen is dat ze niet meer weten wat ze moeten geloven van wat de voedingswetenschap hen vertelt. De ene keer krijg je dit van dat en dan weer dat van dit. Verzadigd vet is een onderwerp wat in het rijtje past. Een nieuw onderzoek suggereert dat verzadigd vet weer wel mag en koolhydraten niet.Verzadigd vet komt onder andere...

Column Suzan Tuinier: Koude koolhydratenoorlog

Column Suzan Tuinier: Koude koolhydratenoorlog

Na maanden in isolatie mogen we op gepaste afstand weer samenkomen met andere mensen. En voor je het weet, ontstaan dan ook de eerste voedseldiscussies weer. Heerlijk!Toch is er één onderwerp dat ik liever uit de weg ga in deze discussies: koolhydraten. Er woedt namelijk een heuse oorlog als het gaat om deze groep nutriënten. Een koude oorlog, dat gelukkig...