Diëtisten omarmen Hertzberger’s ode aan E-nummers

attachment-Rosanne-Hertzberger

Volgens microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger maken E-nummers ons leven beter en kunnen we ze daarom beter omarmen in de strijd tegen obesitas en klimaatverandering, in plaats van die innovaties weg te zetten als gevaarlijk of onnatuurlijk. Twee diëtisten, een natuurvoedingskundige en een voedselfilosoof geven hun mening over de gehekelde stoffen.

Zo schreef de columniste afgelopen zaterdag in een interview in de Volkskrant, naar aanleiding van haar nieuwe boek ‘Ode aan de E-nummers. Ze zette haar mening maandagavond kracht bij aan tafel in talkshow Pauw.

Jeroen Pauw merkte op dat foodies en foodbloggers fel reageerden op haar column. Ze reageerde als volgt in de talkshow: ‘In mijn boek heb ik inderdaad niet om ieders tenen heen gedanst’. Ze vindt het belangrijk dat men zich niet zoveel aantrekt van wat er beweerd wordt over E-nummers.

‘Bovendien is zoutreductie, waarvan de hoge inname via kant-en-klaarmaaltijden vaak gehekeld wordt, inmiddels onder de aandacht bij de voedingsmiddelenindustrie’, benadrukt Hertzberger.

Maatregelen voedingsindustrie onnodig

De microbioloog vindt het een verspilling om energie in te steken in clean labeling, een huidige trend in de voedingsindustrie.

‘Miljarden euro’s en manuren worden verspild aan het vervangen van E-nummers waar helemaal niets mis mee is, behalve dat één of andere voedingsgoeroe hier onrust over zaait.’

Diëtist: ‘prima bij tijdnood’

Afra Ouwerkerk, diëtist in Alkmaar, vindt het goed dat E-nummers onder de aandacht komen vanwege het onnodig taboe dat heerst op de stoffen. ‘We moeten genuanceerd kijken naar E-nummers. Er zijn veel E-nummers van natuurlijke oorsprong’.

Op sommige momenten, zoals bij een drukke baan, is het volgens Ouwerkerk prima om kant-en-klaarmaaltijden op te warmen in de magnetron.

‘Als een cliënt uit tijdnood kiest voor een kant-en-klare stamppot met conserveermiddelen en zo de aardappelen, groenten en vlees binnenkrijgt, zie ik geen probleem.’

Sylvia Bosma, diëtist in Aalsmeer, ziet het als een zoveelste voorbeeld van ‘zwart-wit denken’: ‘Ach ja, ik vind het doorslaan naar de andere kant. Zoals gewoonlijk ligt de (saaie) waarheid ergens in het midden.’

Natuurvoedingskundige: ‘sla kunstmatige E-nummers over’

Fee van Bruxvoort, lid van de beroepsvereniging van natuurvoedingskundigen, noemt dat over het algemeen alle E-nummers veilig worden bevonden.

‘Maar er is een verschil tussen typen E-nummers’, zegt zij. ‘Kunstmatige E-nummers zijn lastiger te herkennen voor je lichaam en kan je lichaam moeilijker afbreken. Maar er zijn ook veel natuurlijke E-nummers die je lichaam beter herkent.’

‘Hertzberger onderschat tegenstanders’

Rosanne Hertzberger onderschat haar tegenstanders, vindt voedselfilosoof Michiel Korthals van de Wageningen Universiteit volgens een artikel in de Volkskrant. 'Ze doet onterecht alsof het een strijd is tussen wetenschappelijk onderlegde voedingsprofessionals en niet onderlegde voedingsadviseurs, maar het is een clash van levensbeschouwingen.'

Net als in de politiek zijn er ook in de voedingswereld verschillende stromingen. Hertzberger behoort tot de stroming van mensen die het niet erg vinden om fabrieksvoedsel te eten vanwege het gebruiksgemak.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

De Consumentenbond pleit voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan rondom de termen ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten. Er moeten helderen regels komen, net als in Frankrijk, Engeland en Ierland, luidt het verzoek.

Verbod op kleurstof E171 (titaniumdioxide) lijkt in zicht

Verbod op kleurstof E171 (titaniumdioxide) lijkt in zicht

De Europese Commissie wil dat titaniumdioxide, ofwel titaniumwit, verboden wordt in voedingsmiddelen en volgt daarmee het overeenkomende advies op dat het Europese Voedselveiligheidsbureau (EFSA) eerder in mei uitsprak: de stof geeft in voedsel en medicijnen mogelijk te veel gezondheidsrisico’s.