Diëtisten omarmen Hertzberger’s ode aan E-nummers

attachment-Rosanne-Hertzberger

Volgens microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger maken E-nummers ons leven beter en kunnen we ze daarom beter omarmen in de strijd tegen obesitas en klimaatverandering, in plaats van die innovaties weg te zetten als gevaarlijk of onnatuurlijk. Twee diëtisten, een natuurvoedingskundige en een voedselfilosoof geven hun mening over de gehekelde stoffen.

Zo schreef de columniste afgelopen zaterdag in een interview in de Volkskrant, naar aanleiding van haar nieuwe boek ‘Ode aan de E-nummers. Ze zette haar mening maandagavond kracht bij aan tafel in talkshow Pauw.

Jeroen Pauw merkte op dat foodies en foodbloggers fel reageerden op haar column. Ze reageerde als volgt in de talkshow: ‘In mijn boek heb ik inderdaad niet om ieders tenen heen gedanst’. Ze vindt het belangrijk dat men zich niet zoveel aantrekt van wat er beweerd wordt over E-nummers.

‘Bovendien is zoutreductie, waarvan de hoge inname via kant-en-klaarmaaltijden vaak gehekeld wordt, inmiddels onder de aandacht bij de voedingsmiddelenindustrie’, benadrukt Hertzberger.

Maatregelen voedingsindustrie onnodig

De microbioloog vindt het een verspilling om energie in te steken in clean labeling, een huidige trend in de voedingsindustrie.

‘Miljarden euro’s en manuren worden verspild aan het vervangen van E-nummers waar helemaal niets mis mee is, behalve dat één of andere voedingsgoeroe hier onrust over zaait.’

Diëtist: ‘prima bij tijdnood’

Afra Ouwerkerk, diëtist in Alkmaar, vindt het goed dat E-nummers onder de aandacht komen vanwege het onnodig taboe dat heerst op de stoffen. ‘We moeten genuanceerd kijken naar E-nummers. Er zijn veel E-nummers van natuurlijke oorsprong’.

Op sommige momenten, zoals bij een drukke baan, is het volgens Ouwerkerk prima om kant-en-klaarmaaltijden op te warmen in de magnetron.

‘Als een cliënt uit tijdnood kiest voor een kant-en-klare stamppot met conserveermiddelen en zo de aardappelen, groenten en vlees binnenkrijgt, zie ik geen probleem.’

Sylvia Bosma, diëtist in Aalsmeer, ziet het als een zoveelste voorbeeld van ‘zwart-wit denken’: ‘Ach ja, ik vind het doorslaan naar de andere kant. Zoals gewoonlijk ligt de (saaie) waarheid ergens in het midden.’

Natuurvoedingskundige: ‘sla kunstmatige E-nummers over’

Fee van Bruxvoort, lid van de beroepsvereniging van natuurvoedingskundigen, noemt dat over het algemeen alle E-nummers veilig worden bevonden.

‘Maar er is een verschil tussen typen E-nummers’, zegt zij. ‘Kunstmatige E-nummers zijn lastiger te herkennen voor je lichaam en kan je lichaam moeilijker afbreken. Maar er zijn ook veel natuurlijke E-nummers die je lichaam beter herkent.’

‘Hertzberger onderschat tegenstanders’

Rosanne Hertzberger onderschat haar tegenstanders, vindt voedselfilosoof Michiel Korthals van de Wageningen Universiteit volgens een artikel in de Volkskrant. 'Ze doet onterecht alsof het een strijd is tussen wetenschappelijk onderlegde voedingsprofessionals en niet onderlegde voedingsadviseurs, maar het is een clash van levensbeschouwingen.'

Net als in de politiek zijn er ook in de voedingswereld verschillende stromingen. Hertzberger behoort tot de stroming van mensen die het niet erg vinden om fabrieksvoedsel te eten vanwege het gebruiksgemak.

Lees ook
Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Implementatie intenties, altercasting, de foot-in-the-door techniek, boosting, nudging. De lijst aan gedragsveranderingstechnieken is inmiddels zó lang, dat het voor professionals een uitdaging kan zijn om ze allemaal te kennen, laat staan toe te passen in de praktijk. Kortom: een goede aanleiding om – wat het Voedingscentrum betreft – hier een van...

Radar: ‘Bijna 90% wil 'ongezond-waarschuwing' op voeding’

Radar: ‘Bijna 90% wil 'ongezond-waarschuwing' op voeding’

Uit een poll van televisieprogramma Radar blijkt dat 89 procent van de respondenten het goed zou vinden als er op ongezonde voedingsmiddelen met veel suiker, zout of vet een voedingswaarschuwing staat. De poll werd in januari en februari ingevuld door ruim 3.200 respondenten.

Harm Veling benoemd tot persoonlijk hoogleraar onder leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan WUR

Harm Veling benoemd tot persoonlijk hoogleraar onder leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan WUR

Vanaf 1 maart maakt hoogleraar Harm Veling deel uit van het Departement Maatschappijwetenschappen onder de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl van Wageningen University & Research (WUR). Zijn onderzoek is gericht op het begrijpen en testen van effectieve gedragsinterventies op het gebied van gezondheidsgedrag en milieugedrag.