Diëtisten zijn boos op minister Klink

DEN HAAG-TWEEDE KAMER-BESCHOUWINGEN

Vanaf 1 januari 2011 zouden cliënten zonder verwijzing van een arts terecht kunnen bij een diëtist. Dit heeft minister Klink in juli 2008 toegezegd in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) heeft onlangs informeel vernomen dat de minister terug wil komen op zijn beslissing.

Door de Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD) zouden cliënten zelf een diëtist kunnen benaderen, zonder daarvoor een verwijsbrief van de huisarts nodig te hebben. Hierdoor zouden de huisartsen ontlast worden van onnodige bezoeken. Bovendien kan de cliënt dan zelf een diëtist kiezen waar hij of zij zich prettig bij voelt.

 

Visie van de overheid

De invoering van DTD zou volledig in lijn zijn met het aangekondigde beleid van de overheid. Het is de bedoeling dat de cliënt een grotere eigen verantwoordelijkheid krijgt voor een gezonde voeding en leefstijl. Dit zou ervoor moeten zorgen dat veel gezondheidsproblemen en de behandelingen daarvoor voorkomen of uitgesteld kunnen worden. De minister legt de beslissing neer bij een volgend kabinet omdat hij niet kan overzien of de beslissing zal leiden tot extra kosten. De NVD heeft de minister in een brief dringend verzocht zich te houden aan de eerder gedane toezeggingen in het belang van de patiënt, de diëtist en de diëtetiek.

 

Referentie: Nederlandse Vereniging van Diëtisten www.nvdietist.nl

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...