Dik of dun van lightchips?

attachment-light-chips_cropped-36-0-0-0-0

Lightchips met Olestra zorgen ervoor dat ratten dikker worden, maar kun je de resultaten extrapoleren naar mensen?

Na het persbericht, Lightchips maken niet dik, door de Federatie Levensmiddelenindustrie  (FNLI) dook de kop, Lightchips zijn dikmakers, overal op. Bron van alle berichten is een publicatie van de Amerikaanse psychologe Susan Swithers in Behavioral Neuroscience.

 

Olestra

Volgens de Amerikaanse onderzoekster zouden vetvervangers in light chips eerder dik maken dan dat ze helpen bij het afvallen. Het werd weliswaar uitgevoerd op ratten, maar volgens Swithers zou Olestra het alledaagse eetpatroon van mensen in de war schoppen, wat zou kunnen leiden tot overeten. De FNLI wijst er op dat de onderzochte lightchips niet in Europa worden verkocht. Het bevat de synthetische vetvervanger Olestra wat lijkt op vet, maar de lipase in het menselijk lichaam heeft er geen enkele vat op. Volgens Martijn Katan hoogleraar Voedingsleer aan de Vrije Universiteit (VU) zegt Swithers experiment niets over mensen, hooguit iets over het mogelijk effect van Olestra in het onderzochte type rat. Swithers erkent dat een mogelijk effect bij de mens waarschijnlijk klein zal zijn, als het al optreedt.

 

Dubbelblinde studie

Katan leidt een grote dubbelblinde studie onder schoolkinderen om de relatie tussen lightproducten en gewicht te onderzoeken. Vijfhonderd kinderen die normaal sap meekregen naar school, drinken anderhalf jaar lang een blikje light frisdrank of een variant met suiker per dag. De kinderen worden regelmatig gewogen. Katan ‘Deze studie moet antwoord geven op de vraag of mensen nu spontaan compenseren of niet.’ De resultaten volgen in de loop van 2012.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...