Dikke moeders krijgen zware baby’s

Moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, krijgen vaker baby’s met een hoog geboortegewicht, zegt Carianne L’Abée die aan de universiteit van Groningen een promotieonderzoek deed naar dit onderwerp.

Moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, krijgen vaker baby's met een hoog geboortegewicht, zegt Carianne L'Abée die aan de universiteit van Groningen een promotieonderzoek deed naar dit onderwerp.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat kinderen met een hoog geboortegewicht een verhoogde kans hebben op overgewicht op latere leeftijd. Carianne L'Abée deed onderzoek naar de oorzaken van een verhoogd geboortegewicht. Hiervoor gebruikte ze de gegevens van 3000 Drentse baby's, geboren tussen 2006 en 2007. Ook de gegevens van hun ouders werden in het onderzoek meegenomen. De gegevens zijn verzameld binnen het Groningen Expertise Centrum voor Kinderen met Overgewicht (GECKO) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Naar voren kwam dat moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, vaker baby's krijgen met een hoog geboortegewicht. Ook diabetes bij de moeder kan het geboortegewicht verhogen.


Voorlichting
L'Abee wijst er in het proefschrift op dat de voorlichting aan zwangere vrouwen verbeterd moet worden. Ze vindt dat de factoren die invloed hebben op een hoog geboortegewicht hen expliciet verteld moeten worden. Een aanstaande moeder moet zich er van bewust zijn dat veel aankomen niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar kind nadelige gevolgen kan hebben. Ook het belang van voldoende beweging en slaap gedurende het eerste levensjaar zou benadrukt moeten worden. Het onderzoek van L'Abee toont aan dat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling van het kind. Hier ligt volgens haar een taak voor verloskundigen, artsen en gynaecologen.


Eerste levensjaar
De Drentse baby's in het onderzoek namen iets minder in gewicht toe tijdens het eerste levensjaar dan 10 jaar geleden, maar waren toch op hun eerste verjaardag zwaarder. Dit is gedeeltelijk te verklaren door hun lengte, maar een hoog geboortegewicht blijkt de voornaamste oorzaak te zijn. Ondanks de geringe gewichtstoename is het risico op overgewicht niet minder.


Groeicurven
Gemiddeld waren de baby's 100 gram zwaarder dan 10 jaa rgeleden; 3564 gram. Een probleem schuilt in het ontwikkelen van de groeicurven. Deze worden aangepast aan het toegenomen gemiddelde gewicht, hierdoor is een kind met overgewicht moeilijker te herkennen. De promovenda hoopt dat haar bevindingen worden meegenomen bij de invoering van nieuwe groeicurven die consultatiebureaus hanteren.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...