Dikke moeders krijgen zware baby’s

Moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, krijgen vaker baby’s met een hoog geboortegewicht, zegt Carianne L’Abée die aan de universiteit van Groningen een promotieonderzoek deed naar dit onderwerp.

Moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, krijgen vaker baby's met een hoog geboortegewicht, zegt Carianne L'Abée die aan de universiteit van Groningen een promotieonderzoek deed naar dit onderwerp.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat kinderen met een hoog geboortegewicht een verhoogde kans hebben op overgewicht op latere leeftijd. Carianne L'Abée deed onderzoek naar de oorzaken van een verhoogd geboortegewicht. Hiervoor gebruikte ze de gegevens van 3000 Drentse baby's, geboren tussen 2006 en 2007. Ook de gegevens van hun ouders werden in het onderzoek meegenomen. De gegevens zijn verzameld binnen het Groningen Expertise Centrum voor Kinderen met Overgewicht (GECKO) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Naar voren kwam dat moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, vaker baby's krijgen met een hoog geboortegewicht. Ook diabetes bij de moeder kan het geboortegewicht verhogen.


Voorlichting
L'Abee wijst er in het proefschrift op dat de voorlichting aan zwangere vrouwen verbeterd moet worden. Ze vindt dat de factoren die invloed hebben op een hoog geboortegewicht hen expliciet verteld moeten worden. Een aanstaande moeder moet zich er van bewust zijn dat veel aankomen niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar kind nadelige gevolgen kan hebben. Ook het belang van voldoende beweging en slaap gedurende het eerste levensjaar zou benadrukt moeten worden. Het onderzoek van L'Abee toont aan dat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling van het kind. Hier ligt volgens haar een taak voor verloskundigen, artsen en gynaecologen.


Eerste levensjaar
De Drentse baby's in het onderzoek namen iets minder in gewicht toe tijdens het eerste levensjaar dan 10 jaar geleden, maar waren toch op hun eerste verjaardag zwaarder. Dit is gedeeltelijk te verklaren door hun lengte, maar een hoog geboortegewicht blijkt de voornaamste oorzaak te zijn. Ondanks de geringe gewichtstoename is het risico op overgewicht niet minder.


Groeicurven
Gemiddeld waren de baby's 100 gram zwaarder dan 10 jaa rgeleden; 3564 gram. Een probleem schuilt in het ontwikkelen van de groeicurven. Deze worden aangepast aan het toegenomen gemiddelde gewicht, hierdoor is een kind met overgewicht moeilijker te herkennen. De promovenda hoopt dat haar bevindingen worden meegenomen bij de invoering van nieuwe groeicurven die consultatiebureaus hanteren.

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...