Dikke moeders krijgen zware baby’s

Moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, krijgen vaker baby’s met een hoog geboortegewicht, zegt Carianne L’Abée die aan de universiteit van Groningen een promotieonderzoek deed naar dit onderwerp.

Moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, krijgen vaker baby's met een hoog geboortegewicht, zegt Carianne L'Abée die aan de universiteit van Groningen een promotieonderzoek deed naar dit onderwerp.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat kinderen met een hoog geboortegewicht een verhoogde kans hebben op overgewicht op latere leeftijd. Carianne L'Abée deed onderzoek naar de oorzaken van een verhoogd geboortegewicht. Hiervoor gebruikte ze de gegevens van 3000 Drentse baby's, geboren tussen 2006 en 2007. Ook de gegevens van hun ouders werden in het onderzoek meegenomen. De gegevens zijn verzameld binnen het Groningen Expertise Centrum voor Kinderen met Overgewicht (GECKO) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Naar voren kwam dat moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, vaker baby's krijgen met een hoog geboortegewicht. Ook diabetes bij de moeder kan het geboortegewicht verhogen.


Voorlichting
L'Abee wijst er in het proefschrift op dat de voorlichting aan zwangere vrouwen verbeterd moet worden. Ze vindt dat de factoren die invloed hebben op een hoog geboortegewicht hen expliciet verteld moeten worden. Een aanstaande moeder moet zich er van bewust zijn dat veel aankomen niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar kind nadelige gevolgen kan hebben. Ook het belang van voldoende beweging en slaap gedurende het eerste levensjaar zou benadrukt moeten worden. Het onderzoek van L'Abee toont aan dat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling van het kind. Hier ligt volgens haar een taak voor verloskundigen, artsen en gynaecologen.


Eerste levensjaar
De Drentse baby's in het onderzoek namen iets minder in gewicht toe tijdens het eerste levensjaar dan 10 jaar geleden, maar waren toch op hun eerste verjaardag zwaarder. Dit is gedeeltelijk te verklaren door hun lengte, maar een hoog geboortegewicht blijkt de voornaamste oorzaak te zijn. Ondanks de geringe gewichtstoename is het risico op overgewicht niet minder.


Groeicurven
Gemiddeld waren de baby's 100 gram zwaarder dan 10 jaa rgeleden; 3564 gram. Een probleem schuilt in het ontwikkelen van de groeicurven. Deze worden aangepast aan het toegenomen gemiddelde gewicht, hierdoor is een kind met overgewicht moeilijker te herkennen. De promovenda hoopt dat haar bevindingen worden meegenomen bij de invoering van nieuwe groeicurven die consultatiebureaus hanteren.

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...