Dikke moeders krijgen zware baby’s

Moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, krijgen vaker baby’s met een hoog geboortegewicht, zegt Carianne L’Abée die aan de universiteit van Groningen een promotieonderzoek deed naar dit onderwerp.

Moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, krijgen vaker baby's met een hoog geboortegewicht, zegt Carianne L'Abée die aan de universiteit van Groningen een promotieonderzoek deed naar dit onderwerp.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat kinderen met een hoog geboortegewicht een verhoogde kans hebben op overgewicht op latere leeftijd. Carianne L'Abée deed onderzoek naar de oorzaken van een verhoogd geboortegewicht. Hiervoor gebruikte ze de gegevens van 3000 Drentse baby's, geboren tussen 2006 en 2007. Ook de gegevens van hun ouders werden in het onderzoek meegenomen. De gegevens zijn verzameld binnen het Groningen Expertise Centrum voor Kinderen met Overgewicht (GECKO) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Naar voren kwam dat moeders die meer dan 14 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, vaker baby's krijgen met een hoog geboortegewicht. Ook diabetes bij de moeder kan het geboortegewicht verhogen.


Voorlichting
L'Abee wijst er in het proefschrift op dat de voorlichting aan zwangere vrouwen verbeterd moet worden. Ze vindt dat de factoren die invloed hebben op een hoog geboortegewicht hen expliciet verteld moeten worden. Een aanstaande moeder moet zich er van bewust zijn dat veel aankomen niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar kind nadelige gevolgen kan hebben. Ook het belang van voldoende beweging en slaap gedurende het eerste levensjaar zou benadrukt moeten worden. Het onderzoek van L'Abee toont aan dat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling van het kind. Hier ligt volgens haar een taak voor verloskundigen, artsen en gynaecologen.


Eerste levensjaar
De Drentse baby's in het onderzoek namen iets minder in gewicht toe tijdens het eerste levensjaar dan 10 jaar geleden, maar waren toch op hun eerste verjaardag zwaarder. Dit is gedeeltelijk te verklaren door hun lengte, maar een hoog geboortegewicht blijkt de voornaamste oorzaak te zijn. Ondanks de geringe gewichtstoename is het risico op overgewicht niet minder.


Groeicurven
Gemiddeld waren de baby's 100 gram zwaarder dan 10 jaa rgeleden; 3564 gram. Een probleem schuilt in het ontwikkelen van de groeicurven. Deze worden aangepast aan het toegenomen gemiddelde gewicht, hierdoor is een kind met overgewicht moeilijker te herkennen. De promovenda hoopt dat haar bevindingen worden meegenomen bij de invoering van nieuwe groeicurven die consultatiebureaus hanteren.

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...