Dit zegt het regeerakkoord over voeding

binnenhof

Beeld via Wikimedia Commons

271 dagen na de landelijke verkiezingen was er op 13 december eindelijk een coaliteakkoord. De belangrijkste peilers wat betreft voeding: 'op termijn' een suikertaks en een streep door de btw op groenten en fruit. 

‘Een gezonde generatie in 2040’, daar gaat het nieuwe kabinet voor. Gezonde Generatie is een initiatief van 24 samenwerkende gezondheidsfondsen en heeft als doel dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is van de wereld.

Er komt een suikertaks en de btw op groente en fruit gaat juist naar 0%. Hoe snel die veranderingen worden doorgevoerd en of het lukt is nog de vraag, want de regering gaat eerst ‘bezien hoe we op termijn een suikerbelasting kunnen invoeren en de BTW op groente en fruit naar 0% kunnen verlagen.’ Zie ook pagina 33 van het coalitieakkoord.

In EVMI 5 schreef Mischa Brendel een artikel over de suikertaks. Heeft deze kans van slagen?

Het kabinet belooft bindende afspraken te gaan maken met de voedingsindustrie voor gezondere voedingsmiddelen. De positie van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) wordt versterkt. Daarnaast zullen kinderen beter worden beschermd tegen marketing. 

Ook op het gebied van landbouw gebeuren een aantal dingen, met de focus op kringlooplandbouw. Meer daarover lees je in dit artikel op change.inc en vanaf pagina 10 in het coalitieakkoord.

Lees ook
Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Vandaag gaat de Nationale Suiker Challenge van start. Dat is een initiatief van het Diabetes Fonds om Nederlanders bewust te maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en hun dagelijkse suikerinname. 70.000 Nederlanders gaan deze vijfde editie de uitdaging aan en eten en drinken een week lang geen toegevoegde suikers. De challenge duurt...

Radboudumc betaalt een week lang btw op gezonde voeding in restaurant

Radboudumc betaalt een week lang btw op gezonde voeding in restaurant

Het Radboudumc betaalt deze week de btw op volledig gezonde voeding in het restaurant en roept tegelijkertijd de politiek op om meer vaart te zetten achter de plannen om groente en fruit btw-vrij te maken. Daarmee wil het ziekenhuis het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen.

Opiniepanel EenVandaag: “Mensen zijn massaal voor het schrappen van de btw op groente en fruit”

Opiniepanel EenVandaag: “Mensen zijn massaal voor het schrappen van de btw op groente en fruit”

Uit een leefstijlonderzoek van EenVandaag onder ruim 34.000 mensen blijkt dat 93 procent voorstander is van 0% btw op groente en fruit. De helft van de mensen is van plan om bij een prijsverlaging dit ook vaker te kopen.