‘Door bietensap minder stijve bloedvaten’

attachment-beetroot-1266534-m

Na het drinken van nitraatrijk bietensap bleken bloedvaten van vrijwilligers minder stijf te zijn, waardoor mogelijk het hart minder hard hoeft te werken.

Dit concluderen onderzoekers van het Penn State's Noll Laboratory in Pennsylvania, Verenigde Staten.

 

Atleten

De onderzoekers deden studie naar de gevolgen van het drinken van bietensap, met en zonder nitraat, op de doorbloeding van spieren. Veel atleten drinken bietensap in de veronderstelling dat hierdoor de doorbloeding van de spieren toeneemt en de prestatie verbetert.

 

Dubbelblind

Voor het onderzoek dronken 12 jonge mannen een bietendrankje met of zonder nitraat. De onderzoekers en de vrijwilligers wisten niet wie welk drankje dronk. Na het drinken van de sap werd de handkracht en de doorbloeding van de onderarm gemeten.

 

Polsslag

De onderzoekers observeerden een verband tussen het nitraatgehalte in het bloed en het vertragen van de polsslag. Ze concluderen dat het supplement een biologisch effect heeft, namelijk vermindering van de stijfheid van de arteriën.

 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de journal Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Landelijke adviezen over nitraat en nitraatrijke groente herzien

Bietensap, dilemma voor de duursporter

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...