‘Door bietensap minder stijve bloedvaten’

attachment-beetroot-1266534-m

Na het drinken van nitraatrijk bietensap bleken bloedvaten van vrijwilligers minder stijf te zijn, waardoor mogelijk het hart minder hard hoeft te werken.

Dit concluderen onderzoekers van het Penn State's Noll Laboratory in Pennsylvania, Verenigde Staten.

 

Atleten

De onderzoekers deden studie naar de gevolgen van het drinken van bietensap, met en zonder nitraat, op de doorbloeding van spieren. Veel atleten drinken bietensap in de veronderstelling dat hierdoor de doorbloeding van de spieren toeneemt en de prestatie verbetert.

 

Dubbelblind

Voor het onderzoek dronken 12 jonge mannen een bietendrankje met of zonder nitraat. De onderzoekers en de vrijwilligers wisten niet wie welk drankje dronk. Na het drinken van de sap werd de handkracht en de doorbloeding van de onderarm gemeten.

 

Polsslag

De onderzoekers observeerden een verband tussen het nitraatgehalte in het bloed en het vertragen van de polsslag. Ze concluderen dat het supplement een biologisch effect heeft, namelijk vermindering van de stijfheid van de arteriën.

 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de journal Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Landelijke adviezen over nitraat en nitraatrijke groente herzien

Bietensap, dilemma voor de duursporter

Meer over
Lees ook
Wetenschappers beschuldigen EFSA van partijdigheid: veiligheid aspartaam onvoldoende bewezen

Wetenschappers beschuldigen EFSA van partijdigheid: veiligheid aspartaam onvoldoende bewezen

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft de veiligheid van aspartaam voor menselijke consumptie niet voldoende bewezen, beweren deskundigen van de Universiteit van Sussex (Engeland). Het beslissingsproces van EFSA is volgens hen mogelijk beïnvloed door belangenverstrengeling. EFSA ontkent de aantijging.De distributie en verkoop van aspartaam...

Meer verzadigd vet past niet in een gezond voedingsprofiel

Meer verzadigd vet past niet in een gezond voedingsprofiel

Hart- en vaatziekten gaan wereldwijd nog steeds aan kop als meest voorkomende ziekte en doodsoorzaak. Ze zijn verantwoordelijk voor bijna een derde van de mondiale sterftecijfers. De aandacht voor voeding blijft achter bij de farmaceutische en curatieve behandeling van hart- en vaatziekten. Ook op het congres van de European Atherosclerosis Society.Elk...