Dr. Karen Freijer: “Erken obesitas als een chronische ziekte”

appel donut

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) presenteerde onlangs het WHO European Regional Obesity Report 2022. Hierin staat dat overgewicht en obesitas nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken vormen in Europa. Dr. Karen Freijer, Algemeen manager bij het Partnerschap Overgezicht Nederland, is nauw betrokken bij de herziening van de Richtlijn en Zorgstandaard overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen. Ze spreekt hierover op het WUR-seminar Leefstijlverandering in preventie en zorg, dat 1 september plaatsvindt.

De behandeling van obesitas begint met het erkennen als chronische ziekte, zegt Freijer. “Nog steeds denken veel mensen, óók zorgprofessionals, bij obesitas en overgewicht: eigen schuld, dikke bult. Ga maar meer bewegen en gezonder eten – en dan is het zo over. Maar dat stigma moet eraf. Obesitas is een chronische ziekte, staat ook als zodanig in de lijst International Classification of Diseases 11, en is als chronische ziekte erkend door de EU Commissie en de WHO.”

Pas als obesitas door iedereen als ziekte wordt erkent, is het goed te behandelen. “Als iemand al aan deze ziekte lijdt, dan is het belangrijk dat passende zorg gegeven wordt. De zorgprofessional zal ook bij overgewicht en obesitas eerst een goede diagnose moeten stellen, waarbij hij/zij alle factoren die oorzakelijk, bijdragend of in stand houdend zijn in kaart brengt.”

Bron: WUR

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Voeding in de media - week 37

Voeding in de media - week 37

Voedselonzekerheid, inflatie en de invloed op de eiwittransitie en nieuws over overgewicht. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

De rol van de diëtist bij kinderobesitas

De rol van de diëtist bij kinderobesitas

‘Lessen uit de stad: een analyse van de integrale aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen in stedelijke gemeenten’. In dit rapport zijn de beste opties verzameld. Welke rol spelen voedingsprofessionals hierin? Volgens Leonie Barelds en Michelle van Roost is kennis uit de praktijk essentieel.

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De lokale fruitteelt heeft het zwaar. Nieuwe toepassingen kunnen een flinke boost betekenen. Jerome Hendriks, hoogleraar neuroimmonologie, bestudeert gezondheidsbevorderende stoffen in appels. Een daarvan, florentine, springt eruit.