Drenthe wordt experimenteergebied voor duurzame landbouw

aardappelplanten

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Drenthe aangewezen als gebied om met het verduurzamen van de landbouw te experimenteren.

 Het ministerie kiest voor Drenthe, omdat hier de melkveesector al ervaring heeft opgedaan met het belonen van ondernemers voor het doorvoeren van verbeteringen in de bedrijfsvoering op het gebied van klimaat, stikstof, bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn.

Deze verbeteringen worden gemeten middels Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Melkveehouders die concrete duurzaamheidsverbeteringen hebben doorgevoerd, ontvangen van de provincie een financiële beloning.

 

De boer aan het roer

Deze vorm van verduurzaming faciliteren wordt nu verder uitgebreid. Onder de noemer Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw en de Agenda Boer, Burger en Biodiversiteit werkt Drenthe nu aan het doorontwikkelen van deze KPI’s, zodat deze ook toepasbaar zijn voor de landbouwsector. 

Het experiment sluit aan bij de visie ‘Waardevol en verbonden’ van het ministerie van LNV: boeren en tuinders moeten zelf aan het roer staan bij de omschakeling naar een toekomstbestendige landbouw. Het ministerie komt het komende jaar met een ‘basisset’ van concrete duurzaamheidsdoelen voor de gehele landbouwsector. Door te sturen op doelen hebben boeren de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze deze doelen willen bereiken, aldus LNV.

Lees ook
Becel introduceert nieuw plantaardig product

Becel introduceert nieuw plantaardig product

Deze maand voegt Becel een nieuw product toe aan het assortiment: Becel Pure. Een plantaardige boter zonder palmolie, lactose en conserveermiddelen.De boter is gemaakt met koolzaad-, zonnebloem-, en lijnzaadolie. Becel ziet de groeiende vraag naar plantaardige voeding en wil hier graag op inspelen. Ook zien ze belangstelling voor producten vrij van...

'Juist de diëtist kan uitleggen wat duurzame voeding inhoudt'

'Juist de diëtist kan uitleggen wat duurzame voeding inhoudt'

Zijn diëtisten zich ervan bewust dat verandering van voedselconsumptie kan bijdragen aan het verlagen van de milieu-impact ervan? Drie diëtisten vertellen hoe zij het aspect duurzaamheid meenemen in hun werk. Annelies Rotteveel, docent Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool, beantwoordt vragen over wat diëtisten/voedingskundigen over duurzaamheid...

Picnic levert melk rechtstreeks vanaf de boerderij

Picnic levert melk rechtstreeks vanaf de boerderij

Vanaf vandaag start online supermarkt Picnic met het direct van de boerderij aan huis bezorgen van halfvolle en volle melk. Op de boerderij van de familie Oostdam uit Bodegraven wordt de melk gepasteuriseerd, verpakt waarna deze door Picnic op bestelling aan huis wordt gebracht.De koeien van de familie Oostdam hebben ‘vrij koe verkeer’. De koeien kunnen...