DSM brengt dit jaar nieuw eiwit van canolazaden op de markt

Canola via Unsplash

Tijdens het evenement Food Technology vertelt Maartje Franse, R&D Manager bij het Protein House van DSM, tijdens het Kennisplatform Labmanagers over de ontwikkeling van een nieuw eiwit: CanolaPro, gemaakt van canolazaden.

Eiwit is een essentiële component in ons voedsel. Door de verwachte bevolkingsgroei tussen nu en 2050, is het van belang dat we werken aan de ontwikkeling van alternatieve eiwitten, vertelt Maartje Franse. We kunnen de bevolking namelijk niet op dezelfde manier blijven voeden als nu gebeurt, vanwege het tekort aan landbouwgrond. “Bedrijven moeten op zoek naar innovatieve oplossingen om de wereldbevolking van eiwitten te voorzien.”

Daarom ontwikkelde DSM CanolaPro. Dit eiwit haalt het bedrijf uit canolazaden, die worden geperst voor raapzaadolie. In de uitgeperste zaden zitten veel eiwitten. DSM slaagde er in samenwerking met het Franse bedrijf Avril Groupe in om deze eiwitten uit de zaden te halen. Binnenkort wordt dit proces voortgezet een nieuwe fabriek in Dieppe, Frankrijk, die dit jaar in gebruik gaat.

Food Technology DSM CanolaPro Maartje Franse tijdens Food Technology

Essentiële eiwitten

CanolaPro komt dit jaar op de markt. Het product ging door verschillende goedkeuringstrajecten en werd al in Europa en Noord-Amerika goedgekeurd. Het alternatieve eiwit bevat ongeveer dezelfde essentiële eiwitten en stoffen die in melkeiwitten zitten. CanolaPro is bijvoorbeeld geschikt voor alternatieve zuivel (zoals plantaardige yoghurt), proteïnerepen en vleesvervangers.

Uitdagingen

Bij het ontwikkelen van een alternatief eiwit zijn de smaak, kleur en textuur een uitdaging, vertelt Franse. Deze moeten zo gemaskeerd worden dat het eiwit aantrekkelijk blijft. En ook daarna blijft het eten van producten met alternatieve eiwitten voor veel consumenten een drempel, maar volgens DSM staan mensen ook open voor verandering. Maartje Franse: “Er zijn veel consumenten die alternatieve eiwitten willen proberen, zeker als iets het label vegan heeft. Het gaat dus ook om het verwachtingspatroon van de consument.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

De Noord-Brabantse gemeente Altena is het toneel van de eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten. Bij supermarkten, scholen en restaurants worden interventies getest om de lokale bevolking te stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken. Lokale ambassadeurs helpen mee door hun favoriete plantaardige product en receptinspiratie...

HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding

HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding

Dr. ir. Ingeborg Haagsma-Boels is sinds 1 januari 2023 de nieuwe lector Eiwittransitie in Voeding aan HAS green academy. Zij neemt het stokje over van Fred van de Velde. Met haar komst wordt de scope van het lectoraat verbreed tot de ontwikkeling van producten met alternatieve eiwitten voor humane consumptie. Dit betekent dat het lectoraat zich naast...

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Vanaf 2023 start Martina Sura (Ph.D.) bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden als lector Eiwittransitie. Het nieuwe lectoraat heeft als doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken de eiwittransitie te versnellen, waarbij een accent wordt gelegd op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.