Duidelijk effect van probiotica in darm van de gezonde mens

Voor het eerst is er moleculair bewijs dat probiotica een specifiek effect hebben op de activiteit van onze genen in de darmwand.

Voor het eerst is er moleculair bewijs dat probiotica een specifiek effect hebben op de activiteit van onze genen in de darmwand. Door deze resultaten is inzicht verkregen in het mechanisme waarmee bacteriën onze weerstand kunnen beïnvloeden. Een groep wetenschappers van Top Institute Food and Nutrition, de Universiteit Maastricht, NIZO food research, Wageningen Universiteit en de Radboud Universiteit Nijmegen heeft dit aangetoond.


In een gerandomiseerde dubbel-blind, placebo-gecontroleerde, cross-over studie dronken acht gezonde vrijwilligers een sportdrankje met levende cellen van de bacterie Lactobacillus plantarum, afgedode cellen van dezelfde bacterie of een placebo. De vrijwilligers kregen vier keer een product, met tussenpozen van tenminste twee weken. Na consumptie van de bacteriedrankjes werden biopten genomen door de gastro-enteroloog van de twaalfvingerige darm. Door genexpressie werd hieruit aangetoond dat de levende bacteriën duidelijke effecten hadden op cellulaire processen. Deze processen brengen het immuunsysteem in een verhoogde staat van paraatheid. Hierdoor wordt het afweersysteem dus geactiveerd en kan beschermend optreden (immuunrespons).


Genexpressie-analyse stelde de onderzoekers in staat om directe effecten van probiotica aan te tonen in het darmepitheel. Met behulp van databases en bioinformatica expertise, opgebouwd binnen het Nutrigenomics Consortium (dat ook deel uitmaakt van TI Food & Nutrition), ontdekten zij patronen in de expressie van de genen in epitheelcellen. Deze patronen wijzen op een verhoging van de staat van paraatheid en dat kan worden gerelateerd aan het aanschakelen van immuuntolerantie.


Professor Michiel Kleerebezem, van TI Food and Nutrition, geeft aan dat moleculaire mechanismen van probiotica veelal onbekend zijn: ‘als je moleculaire mechanismen in kaart brengt dan pas ben je in staat om te voorspellen hoe je product werkt. Het doel van dit onderzoek was beter begrijpen hoe de communicatie tussen het darmslijmvlies en (darm)bacteriën verloopt.' Voor het eerst zijn de moleculaire patronen in kaart gebracht die kunnen verklaren hoe probiotische organismen de weerstand van de gezonde mens kunnen beïnvloeden. De resultaten uit deze studie verschenen deze week als artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS Online Early Edition).

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...