Duitse voedingsprofessor: ‘Biologische voeding gezonder dan reguliere voeding’ (video)

attachment-Biofach-met-Strassner

‘Er komen steeds meer aanwijzingen dat een hogere inname van biologische voeding in vergelijking met reguliere voeding gezonder is’. Dat zegt de Duitse voedingsprofessor Carola Strasser van de Universiteit van Münster. Ze benadert voeding vanuit een holistische kijk op het voedselsysteem. Strassner sprak afgelopen week op een persconferentie van de Duitse beurs voor Biologische producten Biofach.

Strassner onderbouwde haar uitspraken met de resultaten van twee grote cohortstudies in Frankrijk en Duitsland waarin tienduizenden mensen werden geïncludeerd en waarin gekeken werd naar de associatie tussen de consumptie van biologische voeding en gezondheid. ‘Het gaat niet om causale verbanden’, zegt Strasser, hoogleraar Duurzame Voeding en Voedselsystemen. ‘Zowel in Frankrijk als in Duitsland zien we dat mensen die biologische voeding eten over het algemeen een gezondere leefstijl hebben en meer plantaardig eten.’

Nutriënten

Volgens Strassner is er nog weinig hard bewijs dat biologische voeding qua nutriënten  beter is dan reguliere voeding, maar ze ziet wel aanwijzingen dat biologische voeding over het algemeen een wat hoger vitamine C-gehalte heeft, meer essentiële vetzuren en secundaire plantmetabolieten.

Chronische ziekten

De meest recente Franse studie die Strassner aanhaalt laat zien dat een voedingspatroon waarin vaker biologsich voedsel wordt ingenomen, geassocieerd is met een gereduceerd risico van kanker. ‘Het gaat daarbij om associaties die gevonden zijn voor kanker aan borst, prostaat, huid en dikke darm, non-Hodgkin en lymfoomkankers’, aldus Strassner.

Strassner sprak afgelopen week op een persconferentie van de internationle beurs voor Biologische producten Biofach. Bekijk hier een korte versie van een interview met haar:

Bekijk hier de uitgebreide versie:

 

Lees ook
‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

42 procent van de Vlamingen kiest voor gerechten op basis van pure producten en 52 procent van de Vlamingen geeft aan dat ze lokale productie belangrijk vinden bij de aankoop van verse voeding. Dit blijkt uit een trendrapport dat VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing publiceerde ter gelegenheid van Wereldmelkdag.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

Minder voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong eten kan een weldaad zijn voor het milieu. Maar wat zijn de eventuele milieu-effecten van meer plantaardige voedingsmiddelen?