EC adviseert meer ruimte voor genetische veredeling

gmo tomaat

De Europese Unie zou de huidige beperkingen voor nieuwe genetische veredelingstechnieken aanzienlijk moeten versoepelen. Dit adviseert de Europese Commissie in een donderdag gepubliceerd rapport.

Het advies van de EC komt voort uit een verzoek van de EU in november 2019, nadat het Europese Hof van Justitie strikte beperkingen oplegde aan het genetisch modificeren van planten, dieren en mensen. Hieruit vloeide de huidige wetgeving op gmo’s (genetisch gemodificeerde organismen) voort. De EC stelt vast dat die uit 2001 stammende wetgeving echter niet goed aansluit bij veel nieuwere genoom-technieken, de zogenoemde NGT’s, zoals CRISPR-Cas.

Deze NGT’s kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem door bijvoorbeeld de ontwikkeling van planten die beter bestand zijn tegen ziektes en bepaalde omgevingsfactoren, terwijl er minder pesticiden nodig zijn om ze te verbouwen. Bovendien kunnen ze een hogere voedingswaarde hebben.

De EU-landbouwministers zullen het rapport deze maand bespreken. Ook zal de commissie over de bevindingen in het rapport in gesprek gaan met het Europees parlement en alle betrokken partijen en zal er de komende maanden gewerkt worden aan een effectbeoordeling en een nieuw wettelijk kader omtrent NGT’s.

Wat betreft een dergelijke wetgeving ligt de EU achter op landen als China en de VS, die momenteel al NGT-producten op de markt brengen.

Lees ook
De passie van: NAV-lid Arno Traa

De passie van: NAV-lid Arno Traa

‘Inzet van biomarkers kan blessures voorkomen’, aldus docent Voeding en Diëtetiek Arno Traa.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen?  ‘Eerder deed ik een opleiding tot fysiotherapeut. Door persoonlijke omstandigheden in het tweede studiejaar moest ik min of meer noodgedwongen stoppen met de opleiding, hoe jammer ik dat ook vond, en besloot ik...

Standpunt Voedingscentrum: Betrouwbaarheid vóór trends

Standpunt Voedingscentrum: Betrouwbaarheid vóór trends

Overal vind je adviezen over voeding en gezondheid. Internet staat er vol mee, nieuwe boeken verschijnen, wetenschappers en pseudowetenschappers presenteren nieuwe onderzoeken en media en journalisten berichten erover. Het is goed je te realiseren dat elk soort onderzoek beperkingen kent en dat één nieuw onderzoek niet genoeg is voor een nieuw voedingsadvies...

'Alarmerend hoog' vitamine D-tekort in het Verenigd Koninkrijk

'Alarmerend hoog' vitamine D-tekort in het Verenigd Koninkrijk

Meer dan 50 procent van de Aziaten die in het VK wonen heeft een ernstig tekort aan vitamine D. Hierdoor zijn ze kwetsbaarder voor luchtweginfecties zoals COVID-19 en aandoeningen aan het bewegingsapparaat.Dat komt naar voren in een studie van het Australian Centre for Precision Health aan de University of South Australia. Ook meldt de studie dat meer...