EC adviseert meer ruimte voor genetische veredeling

gmo tomaat

De Europese Unie zou de huidige beperkingen voor nieuwe genetische veredelingstechnieken aanzienlijk moeten versoepelen. Dit adviseert de Europese Commissie in een donderdag gepubliceerd rapport.

Het advies van de EC komt voort uit een verzoek van de EU in november 2019, nadat het Europese Hof van Justitie strikte beperkingen oplegde aan het genetisch modificeren van planten, dieren en mensen. Hieruit vloeide de huidige wetgeving op gmo’s (genetisch gemodificeerde organismen) voort. De EC stelt vast dat die uit 2001 stammende wetgeving echter niet goed aansluit bij veel nieuwere genoom-technieken, de zogenoemde NGT’s, zoals CRISPR-Cas.

Deze NGT’s kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem door bijvoorbeeld de ontwikkeling van planten die beter bestand zijn tegen ziektes en bepaalde omgevingsfactoren, terwijl er minder pesticiden nodig zijn om ze te verbouwen. Bovendien kunnen ze een hogere voedingswaarde hebben.

De EU-landbouwministers zullen het rapport deze maand bespreken. Ook zal de commissie over de bevindingen in het rapport in gesprek gaan met het Europees parlement en alle betrokken partijen en zal er de komende maanden gewerkt worden aan een effectbeoordeling en een nieuw wettelijk kader omtrent NGT’s.

Wat betreft een dergelijke wetgeving ligt de EU achter op landen als China en de VS, die momenteel al NGT-producten op de markt brengen.

Lees ook
Mediterraan dieet kan risico op reuma verlagen bij rokers (update)

Mediterraan dieet kan risico op reuma verlagen bij rokers (update)

Het volgen van een Mediterraan dieet kan mogelijk reumatoïde artritis voorkomen bij vrouwen die roken of gerookt hebben.Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Parijs, gepubliceerd in Arthritis & Rheumatology. Voeding Nu vroeg professor Breedveld, reumatoloog, om een reactie. Reumatoïde artritis Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte...

Onderzoeksproject laat noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool (update)

Onderzoeksproject laat noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool (update)

Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag.Dat blijkt uit het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT), waarvan vandaag (dinsdag 22 september) de eindresultaten bekend worden gemaakt tijdens een symposium in Venlo. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht vergeleken...

Verzorging kindergebit lijkt te gaan lijden onder corona-lockdown

Verzorging kindergebit lijkt te gaan lijden onder corona-lockdown

Meer snoepen en zoete drankjes en minder poetsen. Dat lijkt een gevolg te zijn van de corona-lockdown voor de tandverzorging van kinderen.Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. Vragenlijst In totaal vulden 120 ouders van kinderen...